Rak jajnika

14 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26115 odpowiedzi:
  • lusi każdą wznowę da się pokonać i cofnąć, pokonałaś już raz to drugi raz też pokonasz. Kobitki maja po 3 wznowy i ciagle lecza i maja po pare lat spokoju i jest dobrze trzymaj się bądź dobrej myśli jak tylko chemia pomoże to nie masz czego się martwić :*
  • dziewczyny żeby zbada ostooperoze to co trzba zrobic,zy są jakieś badania
  • 12 lat temu
    lusi kochana
    wszystko bedzie dobrze !

ja jestem po innym raku ale chcialam napisac ze mojej kolezanki mama jest po raku jajnika juz 20 lat !!! miala raz wznowe po 4 latach od diagnozy - pozbyla sie jej i do dzisiaj ma spokoj :)

napisz kochana czy znalezli u Ciebie wznowe na kontroli ?

bedzie dobrze w tych czasach lekarze wiedza jak radzic sobie w takich sytuacjach :)
  • 12 lat temu
    moja mama ma osteoporozę

miala ona wykonane- prześwietlenia kości rentgen (rtg) oraz badanie krwi na wapno i cos jeszcze ale nie pamietam co bo bylo to dwa lata temu :/

po tych badaniach rozpoznano u niej osteoporozę. do dwa tygodnie bierze ona wysoka dawke witaminy D

lekarz kazala dla niej cwiczyc codziennie conajmniej po pol godziny zeby koscie sie wzmocnily. powiedziala ze jesli nie chce cwiczyc powinna chodziaz chodzic na dlugie spacery

• 12 lat temu
    przypomnialam sobie z mama miala jeszcze badanie krwi na witamine D
  • Na osteoporoze nalezy wykonac Badania biochemiczne :wykaz poziomu wapna we krwi , wykaz poziomu fosforu we krwi , wykaz wapnia w moczu ,wykaz poziomu fosfatazy zasadowej we krwi i badania obrazowe RENTGEN oczywiscie scyntografie kosci
  • 12 lat temu
    jasia

wytlumaczylas to idealnie bo nie pamietalam jakie to bylo badanie krwi :)

wiesz co zalezy tez od lekarza do ktorego sie idzie niktorzy nie kaza robic az tylu badan :) u mojej mamy najwarzniejszym badaniem bylo - scyntografia kosci :) teraz mama bierze witaminke D i kontroluje czy kosci sie wzmacniaja :)
  • Lusi wszystko da sie pokonac dasz rade kochaniutka ja po roku mam wznowe i juz jestem po 2 chemi w WIELKI PIATEK jade na trzecia najwazniejsze to pozytywne nastawienie i wsparcie pozdrawiam wszystko bedzie dobrze
  • 12 lat temu
    Oj Jasiu, a to masz umartwienie na Wielki Piatek!
  • 12 lat temu
    Biedna Jasiu to musisz sobie przesunąc śniadanie Wielkanocne. Jak długo cie chemia trzyma?

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat