Rak jajnika

15 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26037 odpowiedzi:
  • 10 lat temu
    Trafiłam tutaj bo od dwóch tygodni zgłębiam temat nieprawidłowego markera CA125. Pierwsze badanie zrobiłam przy okazji badań kontrolnych, bez żadnych zaleceń w kwietniu czyli 4 miesiące temu. Wyszło 38. W usg dowcipnym żadnych zmian. Ginekolog machnęła ręką ale zaleciła powtórzyć. Powtórne badanie wykazało wzrost do 53. Ponowne usg dalej bez odchyleń. Byłam u ginekologa -onkologa. W badaniu ręcznym ok. Zaleciła HE4. Przy normie do 76 mam 63. Lekarka kazała mi jednak przyjść na wizytę do Centrum Onkologii (Ursynów, W-wa). Dotąd trzymałam się myśli, że to Ca może mieć związek z endomertriozą. Ale dziś posypałam się psychicznie myśląc że mam nowotwór Wizyta 31 sierpnia. Czy naprawdę to tak źle wygląda. Jakie badania dalej robić. Mam 42 lata.
  • 10 lat temu
    Czarownico nie śpię:))))czytam Was codziennie. Jestem za karteczka wakacyjna dla naszej kochanej Magg. Jutro wyjeżdżam na wakacje i chciałabym wysłać Madzi karteczkę. Tylko jak? Pozdrawiam Was kochane <3 <3 <3
  • 10 lat temu
    Chyba już śpicie .Dobrej nocy.
  • 10 lat temu
    Przez najbliższe 10 dni nie będę mogła korzystać z internetu, życzę wszystkim dobrych dni, Magg mam jakąś pewność, że jak zajrzę tu to będziesz meldowała się z samymi dobrymi wiadomościami,taki chcę od ciebie prezent na okrągłe urodziny jakie będę obchodziła <3 <3 <3
  • 10 lat temu
    Magg oby jutro było lepiej,jakbysmy tylko mogły jakoś pomoc,teraz tylko słowem. Dziewczyny zdrowia,reszta sama przyjdzie! Calusy dla wszystkich!
  • 10 lat temu
    A Wy jak zwykle kochane! Nie bede sie powtarzac bo to nudne w koncu sie stanie:) korzystajcie dobrze z lata
  • 10 lat temu
    Melduje sie w stanie podobnym jak ostatnio. Doszlo wiecej boli brzucha wiec poprosilam o p/bol i na sen. Samo mi sie podaje. Staram sie byc spokojna choc to trudne. Dobranoc
  • 10 lat temu
    Wszystko się da Kochana Magg :) Tylko wracaj do zdrowia :) Dobrej nocy Babeczki :)
  • 10 lat temu
    Magg, na pewno się da
  • 10 lat temu
    Chetnie bym na ta Kurtynie poplynela:) ale czy sie da???

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat