Rak jajnika

15 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26037 odpowiedzi:
  • 10 lat temu
    Nana powodzenia!Trzymam kciuki.Pewnie stres daje we znaki.Bożenka dostaje ostatnią chemię.Za 3 razem się udało <3Magg proszę odezwij się :(
  • 10 lat temu
    Cześć, dziewczyny! Jutro jadę na wizytę do Szczecina. Trzymajcie kciuki za moje TK. Nie wiem, czy to nerwy, czy już daje o sobie znać to "coś" na dwunastnicy. Mdli mnie od kilku dni i boli coś poniżej mostka.
  • 10 lat temu
    No właśnie choć literkę...
  • 10 lat temu
    Hejo,ostatnie śniadanie i zygzakiem powrót do mnie w góry.... Jedziemy jeszcze zobaczyć Olsztyn ,zahaczamy o stolicę i dopiero wracamy:)Zobaczymy jednak czy to koniec naszych wojaży bo nas roznosi a onkologa mam przesuniętego na 26 go ... ;)Magg wstaw choć jedną literkę <3
  • 10 lat temu
    Witajcie :) Slawka:) Nie mysl za duzo, zyj zwyczajnie jak gdyby nigdy nic, to naprawde pomaga. Czarownico :) Zazdroszcze. Magg:) Choc sloweczko prosze :)
  • 10 lat temu
    Czarownica Ty to prawdziwy podróżnik jesteś!
  • 10 lat temu
    Sławka i pięknie ;)!!!Ja popływałam motorówką w Mikołajkach,odwiedziłam Ełk i teraz jadę do Mrągowa:)
  • 10 lat temu
    Halo dziewczyny ,gdzie jesteście? Na szczęście dziś można odetchnąć od upału, Magg mam nadzieję,że idzie ku lepszemu. Co tam u Was ? Byliśmy u znajomych na grillu,dobrze się wyrwać, bo wtedy nie myśli się tylko o jednym.
  • 10 lat temu
    Smutne to wszystko, w krajach na zachód od Polski, szpitale pracują na standardach. Oddziały chirurgiczne np: 4 pacjentów na 1 pielęgniarkę + pomoc piel. Oddziały opiekuńcze 7/1 + pomoc, OIOM 1 pacjent na 2 pielęgniarki. To są standardy! Jestem pewna, że ten kto, zatwierdził polskie standardy opieki pielęgniarskiej jest niespełna rozumu, a może po prostu u nas standardów nie ma.
  • 10 lat temu
    Nie można porównywać tego z CO, które ma lepsze warunki finansowe niż zwykły szpital. Dużo lekarzy mówi, że CO wybiło się na krzywdzie innych jednostek opieki i chyba coś w tym jest ;)

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat