Rak jajnika
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
-
W bydgoskim onkologu 25 zł
-
Sensuall przecież można zrobić badanie markera Ca125 prywatnie.Koszt 30 - 35 zł.
Pozdrawiam. Miłego dnia.
-
Sensuall, z ilu miejsc pobrano Mamie wycinki?
-
Jak się okazało moja decyzja była słuszna, bo... Inowrocław to za mały szpital na tak poważne operacje, słowa ordynatora w Bizielu. Ponadto były dyrektor onkologii też podkreślał, że szpitale powiatowe i zaawansowany nowotwór nie idą w parze. Prawda taka, że wiele osób z rakiem piersi, jelita, czy innych były ponownie operowanie w CO, tacy partacze... Byleby kasę dostać od NFZ.
Z tego, co piszesz, u Twojej Mamy nie było nacieków, więc jesteście nieco do przodu :)
TK przed operacją nie jest wymagane, w końcu oko lekarza i inne narzędzia po otwarciu czlowieka lepsze niż TK. Markera szkoda, bo dałby Wam odp.na pytanie, czy Mama jest nisko- czy wysokomarkerowa.
-
Sensull, moja Mama początkowo leżała w inowrocławskim szpitalu, tam też mieszkała do czasu diagnozy. Wypisałam Mamę na własne żądanie, jak tylko okazało się, że stan zaawansowania jest wysoki - III, i że to sprawa onkologiczna. Wcześniej chodziła na kontrole do ordynatora Stygi i ten ...(tu jakiś mocne słowo) leczył Ją na grzybicę!!!!! O podejściu do pacjenta nie wspomnę, dr Dziennik jedynie co Mamie i mnie powiedział, że są wysokie markery CA125 i nic. Żadnego wyjaśniania, tylko to, że za tydzień dr Styga zrobi operację. No nie doczekał się... Mamę zabrałam na własne ryzyko do Biziela i już dzien po przyjęciu, lekarze pobrali płyn z otrzewnej do badań, zrobili wiecej niż Inowroclaw przez 3 dni.
-
sensuall też nie miałam tk przed operacją tylko usg i markery. Tk miałam robione po dziewiątej chemii. Jestem z CMG i też leczę się w Bydgoszczy i uwierz mi że Twoja mama jest tam w dobrych rękach. Jeśli jest to możliwe jedź z Mamą na chemię, wejdź z nią do lekarza pytaj o wszystko i słuchaj bo Mama ze zdenerwowania może nie zapamietać wszystkiego. Jeśli bedziesz potrzebowałą więcej informacji pisz i pytaj tu nikt nie zostaje bez odpowiedzi. Czeka Was trudny okres w życiu ale pamiętaj że mozna gada pokonać. My jesteśmy tego przykładem:) Pozdrawiam <3
-
Czarownico. Zdrówka bo to jest ważne No i spełnienia marzen❤️
-
czarownica tyciu tyciu spóźnione ale szczere życzenia z okazji urodzin, wszystkiego co najlepsze, pomyslności i spełnienia najskrytszych marzeń <3
-
Czarownico wszystkiego co najlepsze i najpiękniejsze!Co do Twojej choroby to zapewne masz ja już za sobą,a kolejne kontrole tylko bedą to potwierdzać,a na starość przyjdzie Ci cieszyć sie z wnucząt :D <3
Jesteśmy ten sam rocznik i ten sam znak zodiaku:)Ja skończyłam 41 w halloween:)
Dziewczyny do Was wszystkich z forum..nie będę wymieniać z nickow aby kogoś nie pominąć wszystkim Wam życzę pomyślnych wyników aby kolejne kontrole nic nie wykazywały złego,a tym co sa przed operacjami pomyślnych zabiegów i szybkiego powrotu do formy!!!
Ściskam z całych sił <3 <3 <3
-
Ja też nie miałam przed operacją tk.Dopiero przed chemią i potem w trakcie i po.Wyszedł guz w usg więc nie było potrzeby.Z markerami to już inna sprawa.Powinny być zrobione.Najważniejsze,że to niski stopień zaawansowania.Duża szansa na długie życie w pełnym zdrówku :)