Jak długo żyjesz z lekiem?? Jakimi doświadczeniami możesz się podzielić??

14 lat temu

Moja diagnoza: przewlekła białaczka szpikowa - faza przewlekła. Rozpocząłęm miesiąc temu terapię lekiem Glivec. Ciekaw jestem jak długo udaje mu się blokować rozwój choroby. Dziękuję za wszystkie wypowiedzi, życzę zdrowia i uśmiechu:) Pozdrawiam dareks@orange.pl

4816 odpowiedzi:
  • Wiecie, po latach choroby powinnam się do pewnych rzeczy przyzwyczaić, ale ciągle mnie coś zaskakuje. No choćby z Twoim żołądkiem Ajkarmazyn - to że się nie buntuje przy leku. Ja przeżywałam tragedie!! Ciągły ból, pieczenie. Gliwek nie miał litości dla mojego żołądka. Nabawiłam się takiego potwornego zapalenia żołądka, że sama dieta już nie wystarczyła. Od lat biorę leki osłonowe!!! A z ty sercem też miałam przy gliweku takie kołatania. I też niby wszystko było dobrze, a jednak mi to przeszkadzało. Ale zaczęłam jeść magnez i potas i się uspokoiło. Lekarka mówiła, że to nie wina gliweku, ale o dziwo jak zmienili mi lek na tasigmę, to kołatania ustały.
  • Jadwigap mi żołądek nie dokucza. Nie biorę leków osłonowych. Za to przy nibixie spadają mi leukocyty i neutrofile (mam delikatnie powyżej 1, a poniżej 1 odstawia się lek). Mam inny problem. Leczę się od 2013r. Najpierw gliveckiem, potem generykami. Praktycznie od początku choroby pojawiają mi się częstoskurcze serca. Byłam u kardiologa, serducho mam przebadane, miałam holter - niby wszystko OK. Zazwyczaj zdarza mi się atak średnio co 2 m-ce. Kładę się, głęboko oddycham i przechodzi. Ale przyznam, że to nie jest fajne, gdy czuję, że serducho wali jak oszalałe. Czy ktoś ma jeszcze taki kłopot?
  • Ajkarmazyn czy bierzesz jakieś leki oslonowe przy nibixu. Pytam ponieważ przy glivecu czułam się bardziej komfortowo . OD jakiegoś czasu odczuwam żołądek.Za tydzień mam wizytę to tez popytam swojego lekarza, ale czasem więcej można się dowiedzieć na forum.Pozdrawiam
  • Dzień Dobry!! U nas też dzisiaj piękna wiosna ,słoneczko świeci . :)Wszystko budzi się do życia,aż na spacer chce się iści .Takiego pięknego dnia na pewno myślimy pozytywnie na wszystko. :)Pozdrawiam Wszystkich :D :D
  • Dzień Dobry Wszystkim!!!! Czy u Was też już wiosna??? Do Wrocławia zawitało słońce!!!!! Krokusy w parku większe!!! Pięknie!! Normalnie pięknie!!!!
  • Hi hi hi dobre :-) no kto zabroni?
  • A ja teraz pije nalewke z pigwy i sobie mowie' kto choremu zabroni zdrowo zyc; pozdrawiam
  • ostropest chyba też działa, bo odkąd go stosuję, to wyniki są ok
  • Ja biorę nibix i mój lekarz nie zabrania ziół (oprócz dziurawca, ale to oczywiste, info w ulotce). Łykam ostropest i piję dwa kubki dziennie czystka. Mimo obniżonych leukocytów i neutrofili na poziomie 1,11 nie łapię żadnych infekcji :-) A dookoła chorych nie brakuje. Miętę i rumianek też często piję.
  • Ale jaja Iwoska - bierzemy te same leki a nasi lekarze mają kompletnie inne zdanie!!! A ja kompletnie tego nie rozumiem!!!!! Ty masz zakaz ziół, ja mogę pić bez problemu (oczywiście dziurawiec zakazany) Ale ja pije rumianek, koper, od maja pije bardzo dużo pokrzywy zebranej na wsi i mam zapas suszonej w domu.

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat