Do startu gotowi... HSIL- CIN 3 / CIS

12 lat temu
dzien dobry !!! z okazji dnia kobiet odebrałam wynik czerwony cytologii ''stwierdza się nieprawidłowe komórki nabłonkowe. komórki nabłonka HSIL - Zmiany śródnabłonkowe stopnia wysokiego cin 3/ cis''... i tyle...kolposkopia będzie za kilka dni, podczas tego badania pobiorą też wycinki do histopatu... 11 miesięcy temu cytologia była idealna- zero infekcji...będę miała zabieg chyba, a co pozniej - nie wiem...mam dwuletnie dziecko, 29 lat...czy histopatologia może dać taki wynik, że nie będzie nawet zabiegu ? czy jeśli cytologia ujawniła HSIL to już ''pozamiatane''? pomóżcie kobietki...
10924 odpowiedzi:
  • 10 lat temu

Zoe, tak leze nadal w szpitalu... po poludniu skoczyla mi goraczka,ale to nawet dobrze-znaczy ze organizm przyjal antybiotyki i zaczal walke :-) A geeneralnie po tych prawie 24 godzinach pobytu w szpitalu jest duzo lepiej Bol nadall jest ale w porownaniu z tym co bylo wczoraj to maly pikus. I mam naszieje nigdy juz nie przezywac takiego bolu. Szczerze powiedziawszy to porod lepiej wspominam niz to talatajstwo wczoraj.
    Dziewczynki, jako ze naleze do osob,ktore staraja sie zwykle znalezc jakis pozyytyyyw w negatywie, to stwierdzam ze ta cala sytuacja odgonila przynajmniej ode mnie mysli o oczekianych wynikach...d powiem Wam ze od wczoraj dopiero 1-szy raz sobie o nich przed chwilunia pomyslalam ;-) Za tydzien powinny byc. Oby dobre ;-)
  • Cześć Dziewczyny:)

Jestem tu nowa przeczytałam wasze wypowiedzi i naprawdę jestem w strachu,dzisiaj odebrałam 2gi wynik cytologii no i zły , stwierdzono komórki nabłonka płaskiego:LSIL-zmiany śródnabłonkowe stopnia niskiego obejmujące koilocytozę (HPV) i możliwość CIN1(dysplazji małego stopnia) UWAGI:nie można wykluczyć zmian HSIL,20go mam kolposkopie z weryfikacją histopatologiczną proszę niech mi ktoś odpisze czego mogę się zpodziewać dziękuję.

• Cześć dziewczyny. Asia28 gratuluję super wyniku cytologii :) U mnie 14 tydzień ciąży i na wizycie kontrolnej mój ginekolog pobrał mi wymaz do cytologii, pierwszy od konizacji którą miałam 1 lipca 2013. Bardzo się boję ... Wynik za 2-3 tygodnie.Ktoś wcześniej pytał mnie czy mam jakieś szwy na szyjce, no więc nie mam żadnych szwów, szyjka trzyma dobrze, gdy będzie potrzeba to będę miała założone szwy. W ok 5 tyg.ciąży miałam plamienie, ale teraz jest ok. Niezależnie od wyniku cytologii czekam do porodu.
  • 10 lat temu
    Witaj magdalenka32 tak czekałam. Kiedy się odezwiesz...słuchaj może dołaczysz do nas facebooku?? Ciesze się że z ciążą dobrze:-) a wynik też pewnie bedzie oki
    Jak masz ochote dołaczyć do nas facebooku to napisz na dostartugotowi@wp.pl wyśle ci zaproszenie...a jesli niechcesz to odezwij sie koniecznie od czasu do czasu....
  • 10 lat temu
    Witam Was dziewczyny- szczególnie nowe. :) Pamiętajcie w grupie raźniej!
    Magdalenka podniosłaś mnie na duchu. Chociaż moje starania o drugie dziecko wciąż trwają , to kiedy czytam ,że Tobie po konizacji się udało to jakoś tak mi lżej się zrobiło. Mam nadzieję,że będziesz informowała nas na bieżąco. A wiesz już czy dzidzia z pisiakiem czy bez ;)
    Kochana Jagno ,deja vu, ...mogę się domyślać co teraz czujecie. Wiem ,że wyobraźnia podsuwa Wam teraz różne scenariusze, ale trzeba przyjąć ,że będzie dobrze.Jagna badanie kolposkopowie pewnie wiesz co to. Weryfikacja histopatologiczna to pobranie wycinków.
    Jeśli macie jakieś pytania to pytajcie. I pamiętajcie ,że będzie dobrze. Najgorsze to czekanie.
    Spokojnej nocy!
  • 10 lat temu
    Witam wszystkie Kobietki!
    Pytalam o moja Mame na forum Raj szyjki macicy (leczenie bez operacji) a skutki ubocznymi leczenia, poniewaz w kwietniu zakonczyla leczenie i niestety caly czas cos jej dolega, w zwiazku calym leczeniem.
    Niestety i ja mam problem, podobnie jak Jagna1604 druga cytologia do d... i skierowanie na kolposkopie. Badanie mam za tydzien. Nie wiem za bardzo co myslec, bo do tej pory myslalam o Mamie i o tym jak jej pomoc... Nie powiedzialam Jej, nie chce Jej martwic. W porownaniu z jej dolegliwosciami, ja to pikus ;-)
    Bedzie dobrze, prawda??
    Pozdrawiam
  • 10 lat temu
    Gosiek zdrowka! i wychodz szybko z tego szpitala:) wynikami narazie nie zaprzataj sobie glowy...bo to co zle to ciachniete:)
    Jagna,Kamu-ja mialam identyczne wyniki-oczywiscie z cytologii...kolposkopia wyszla jednak inaczej-cin 2...ale ja za wszelka cene mialam nadzieje ze to i tak cin 1.Ja od razu skierowana bylam na zabieg-po wycieciu swinstwa jednak bylo cin 2.Cytologia to badanie przesiewowe-nie daje 100% pewnosci co tam jest.cin 1 czesto samo sie cofa...ale najprawdopodobniej przy takich wynikcha beda pobrane wycinki.
    Magdalena super!! strasznie sie ciesz ze z dzidzia wszystko ok.Daj znac jak wynik cyto!!!
  • 10 lat temu
    Witajcie!

Linia cięcia wolna od zmian :-)

Magdalenka32,jak miło zobaczyć Twój wpis. Ja kiedyś pytałam o szwy bo mnie postraszyli,ze jeśli będę się starać o dziecko to może być taka potrzeba ale teraz już się doinformowałam i to w drugim trymestrze jeśli szyjka by się rozwierała a czasami jest tak,że trzyma jak głupia bo robi się blizna i do porodu się nie rozwiera więc luzik.

Deja vu,czekanie na wynik wycinków to chyba był mój najgorszy okres ale trzeba być dobrej myśli. Ja cytologie miałam nawet w miarę a z wycinków cin3 a bywa tez tak,ze cytologia do dupy a z wycinków cin1 lub 2. U mnie najgorsze było to,ze w wyskrobinach było cin2 więc musieli ciachnąc dużo.

Jagna,z tego co piszesz to jesteś szczęściara jesli z wycinków wyjdzie to co w cytologii,cin1 to nie tragedia. Pobiorą Ci wycinki ,w zależności od placówki,albo w takiej któtkiej narkozie i na następny dzień do domu-ja tak miałam,albo labolatoryjnie,pobiorą i do domu bez pobytu w szpitalu. Niezależnie od tego w jaki sposób będziesz miała pobrane nastąpi najbardziej ,,uwielbiany" przez nas okres czyli czekanie jakieś 2-3 tygodnie. Pamiętaj,że cały czas jesteśmy!!!

Kamu,musi być dobrze. A jaką masz ta cytologię?
  • 10 lat temu
    Witam ;)
    ja nadal czekam na wycinki i łyżeczkowanie...za tydzien o tej porze bedzie juz po wszystkim i tak jak piszecie zostanie tylko uwielbiane czekanie na wynik :)
    Ze to tyle wszystko musi trwać...osiwieć można...
    U mnie cytologia III i z wycinków cin III więc sie obawiam...co wyjdzie tym razem ;/
    Pozdawiam
  • 10 lat temu
    Olga,dziwnie to u Ciebie robią,chyba żadna z nas nie miała dwa razy wycinków. Mi z wyskrobin wyszło cin2 i dlatego ciachneli dużo. Pewnie u Ciebie nie wiedza co głebiej siedzi i teraz dopiero skrobną ale przeciez mogli to zrobić za pierwszym razem. Mniej stresu,czekania...no ale oni mają na wszystko swoj czas.

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat