Ten przepis podesłała nam jedna z forumowiczek. Nala123 od ponad dziesięciu lat choruje na przewlekłą białaczkę szpikową. W trakcie zmagań z leczeniem nowotworu, w tym zwłaszcza podczas przyjmowania agresywnej chemioterapii, nie radziła sobie z dietą.
"Piłam przez słomkę chleb rozmoczony w zimnej wodzie, bo nic mi przez gardło nie chciało przejść. Pewnego dnia zobaczyłam jak rodzina je normalny obiad. Ciepły!! Kolorowy i pachnący!!" (nala123)
Dziś Nala123 przyznaje, pisząc na forum, że kocha gotować. Dla siebie, dla rodziny. Kocha też jeść, bo dania przez nią przygotowane, pomimo rygorystycznej diety, kuszą smakiem i zapachem. Oto pierwszy z jej przepisów oraz kilka słów od autorki na temat poszczególnych składników potrawy.
Do przygotowania sałatki potrzebne są:
Rukola – która jest bogactwem cennych minerałów – zawiera szczególnie dużo wapnia, magnezu, potasu (dobre dla serca), żelaza, manganu i vit K;
Mozzarella (najlepiej małe kulki) – bardzo bogata w białko, którego my, chorzy tak bardzo w codziennej diecie potrzebujemy, ale zawierająca również potas, vit A, D i B12;
Ogórek - warzywo to w 97% składa się z wody, więc działa moczopędnie, dlatego pomaga oczyścić organizm z toksyn;
Pomidory koktajlowe czerwone i żółte - najwspanialsze - moim zdaniem - warzywo, pomaga oczyścić się naszej wątrobie; zawiera bardzo dużo potasu, który działa dobrze na nasze serca; ma również dużo wody, czyli tak jak ogórek pomaga pozbyć się toksyn; zawiera bardzo dużo vit C i bardzo dużo minerałów;
Brzoskwinie - oczyszczają organizm z toksyn i szkodliwych produktów przemiany materii; zawierają cenny beta-karoten, dzięki czemu nasza skóra staje się piękniejsza; witaminy z grupy B, których też sporo jest w brzoskwiniach, działają kojąco i relaksująco; niacytyna obecna w owocu zapewnia produkcję serotoniny, czyli hormonu szczęścia; sole mineralne są bardzo istotnym elementem prawidłowego funkcjonowania organizmu;
Cebula - jeden z najwspanialszych naturalnych antybiotyków; zawiera ogromną ilość vit C, a także fosfor, magnez, siarkę, cynk oraz krzem, a więc minerały wzmacniające ogólną odporność organizmu na różne infekcje i choroby; osobiście polecam cebulę czerwoną – mniej drażni żołądek; dla osób, które niezbyt tolerują surową cebulę proponuję upiec ją w piekarniku;
Bazylia - bo sałatka musi pachnieć i ma być zawsze pięknie, ale dodatkowo to wspaniałe zioło sprawi, że po zjedzeniu takiej sałatki nie straszne nam bedą wzdęcia i niestrawność.
Sposób wykonania: Na talerzu układamy rukolę, a na niej warzywa i owoce. Całość polewamy dobrej jakości oliwą z oliwek - bogatą w vit. A, D, E i K (która dodatkowo pomaga w walce z nieżytem żołądka). Skrapiamy również sokiem z cytryny.
Sami widzicie, proste i łatwo dostępne składniki. Żadnego długiego stania w kuchni i gotowania w pocie czoła. Prosta i szybka. Nawet nie zauważycie jak przemycicie całą masę vitamin i minerałów. Wasz organizm będzie Wam wdzięczny, Wasze serca będą tańczyć z radości i dotlenienia. Wasze nereczki będą się uśmiechać, że mogą Was oczyścić :)
Autor: nala123, 12.06.2017
Chcesz porozmawiać z nalą123 i innymi osobami, które kochają gotować? Zajrzyj do Kulinarnego zakątka – nowego pokoju na Forum.
Przeczytaj cały felieton nali123 w dziale Opinie/Blogi i dowiedz się, jak przejęła inicjatywę w kuchni mierząc się z rakiem.
Masz swój własny pomysł na zdrowe i pożywne danie? Prześlij do nas przepis na adres: redakcja@faqrak.pl