Chemia dożylna, kolejna wizyta w szpitalu, a może po prostu gorszy dzień? Chociaż jedzenie urozmaiconych w składniki odżywcze posiłków w trakcie leczenia onkologicznego jest bardzo ważne, to są chwile, gdy trudno przełknąć cokolwiek. Nala 123, współautorka forumowego Kącika kulinarnego zdradza tym razem przepis, który może doskonale sprawdzić się, gdy zabraknie apetytu i chęci do gotowania.
Nala123: "Jeśli nie macie siły już kompletnie na nic, zróbcie koktajl. Starajcie się mieć w domu zawsze litr kefiru naturalnego i owoce. Ja w domu zawsze mam świętą trójcę – banany, kiwi i avokado! Taką mieszankę kefirowo – owocową można pić przez cały dzień. Oczywiście, nie wolno nam rezygnować z jedzenia, ale ja wiem, że są na forum chorzy, którzy zdradzają mi, że po prostu czasami nic do ust im nie wchodzi. A najgorsze co można zrobić – to po prostu osłabiać się brakiem pożywienia. Dlatego w chwilach kryzysowych pijmy choć takie koktajle. Mamy przynajmniej pewność że dostarczymy organizmowi mnóstwo witamin, minerałów i białka."
Przepis na koktajl jest bardzo prosty. Zblenduj litr kefiru z:
dwoma bananami – które są źródłem witamin: C, B1, B2, PP, B6, kwasu foliowego
a także są bogate w minerały: potas, magnez, miedź, mangan i fluor. Banany to również źródło błonnika. Oklejają ścianki żołądka, dzięki czemu działają przeciwzapalnie i pomagają w nadkwasocie. Zarówno potas i magnez są wypłukiwane z organizmu przez chemioterapię. Co z kolei ma silny wpływ na serce. Dlatego często osoby w trakcie leczenia mogą czuć się senne, odczuwać zmęczenie. Taka dawka minerałów jest wspaniałym lekarstwem na serce.
kiwi – również dwie sztuki – kiwi jest uważane za najzdrowszy owoc na świecie. Dużo by wymieniać ile ma wartości odżywczych. Dlatego nie powinno go zabraknąć w naszej codziennej diecie. Kiwi można polecić zwłaszcza Paniom dbającym o urodę – to najwspanialszy „zjadany kosmetyk”.
jednym awokado – najlepiej miękkie, wtedy jest dojrzałe i smaczne. Kolejny owoc
z grupy bomb witaminowych, zawiera dużo bardzo dobrych kwasów omega 3 i 6 – wspaniałych dla serca. Wspomaga odchudzanie (jest kaloryczny – jedno avokado to ok. 430 kcal ), zawiera dużo białka roślinnego (jedno avokado, w zależności od wielkości, to nawet 6 gr białka), wspomaga wątrobę uszkodzoną podczas chemioterapii, łagodzi stany zapalne w żołądku, zawiera dużo żelaza i witamin A i D.
I jeszcze kilka cennych rad od nali123:
“Starajcie się kupować kefir o prostym składzie – tylko mleko i żywe kultury bakterii. Producenci dodają do kefirów różne zagęstniki. Nie jest nam to potrzebne. I tak swojej chemii w lekach mamy dosyć.”
Litr kefiru zawiera 36 gr białka zwierzęcego. Razem z owocami - około 9 gr. Co daje 45 gr białka.
Zobacz też: przepis nali123 na zdrową sałatkę pełną witamin i uśmiechu
Kącik kulinarny - to miejsce, gdzie znajdziesz inne ciekawe przepisy dodane przez forumowiczów