Rak jajnika
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
-
kochana, skoro tu piszesz, to jeszcze masz sily ! Nikt za ciebie tej walki nie podejmie, niestety. Nie umiem nic madrego napisac. Ale bede sie modlila
-
Do ethernalmagic napisz o co chodzi z ta walka co sie dzieje? w tej chorobie sa wzloty i upadki raz sie ma sily raz ich nie ma napisz cokolwiek .Ale tak jak Rybenka pisze skoro cos piszesz to jeszcze ta sila jest i mysle ,ze potrzebujesz pomocy ? Odezwij sie POZDRAWIAM
-
ethernalmagic .... co to za głupie gadanie. Żyjesz , więc do roboty walcz. ... Co to znaczy nie mam siły, na pewno ją masz, tylko się trochę postaraj. Podnieś sobie poprzeczkę o pół kroku wyżej i skacz.... Szukaj, pytaj , zdrowo się odżywiaj, odpoczywaj, słuchaj ulubionej muzyki, idź na spacer, pogadaj z drzewami .... Rób wszystko jak ostatni samolub .... dla siebie. Wierz nam ciągle warto !!!
-
szymczakanna
Przybiegłam z pracy, siaty w ręku, a w nich... kaszka jaglana, twarożek wiejski... eko, soczek z brzozy bez cukru, i kochana avokado. Rzucam siaty, siadam by zajrzeć co tu słychać, a tu wspaniały przepis... Dokupię resztę i do roboty. Tymczasem popijam kanapeczkę z wiejskim twarożkiem na chlebku orkiszowym pysznym soczkiem z brzozy. Kiedyś w życiu nie zrobiłabym tyle dla siebie. Ktoś powie co w tym wyjatkowego. Odpowiem każda chwila jest wyjątkowa, nawet ta dla innych zwyczajna.
Każdy z nas kocha życie, tylko tyle, że to my wiemy jak bardzo.
Pozdrawiam
-
czytam.Was.juz.od.dawna.raz.tylko.odwazyłam.sie.napisac.
same.złe.wiesci.i.czuje.sie.z.tym.wszyskim.absolutnie.sama.toniejest.tak.ze.ja.sie.nie.otwieram.zenie.chce.mowic,ale.kiedy.mowie.słowa.odbijaja.siejak.od,scian.wiem.ze.''bagatelizowanie''.jest.forma.obrony.jakby.niedopuszczaniem.do.etgo.bym.sie.zagłebiała.ale.i.tak.sie.zagłebiam.
mam.25.lat.nie.mam.jajnika.i.macicy.guz.na.kolejnym.i.guz.w.piersi.hormaonalny.na.razie,mojaPani.doktor.mowi.zepowinnamzrobic.mastektomie:[
nic.mnie.nie.cieszy.straciłąm.chec.do.walki.staram.sie.nie.wygadac.za.czestoza.oknoa.kiedyide.ulica.niepatrzc.na.boki....zeby.nie.widziec.wiosny.bo.na.chwile.potrafie.sie.zapomniec.a.pozniej.jest.mi.jeszcze.bardziej.przykro.
jutro.wyniki.TK.
cała.drze
-
Nasza piekna 25 latko z tego co piszesz domyslam sie ,ze mialas operacje oszczedzajaca ze wzgledu na mlody wiek jesli sie myle to mnie popraw drugi jajnik pozostawiono i jest na nim guz koniecznie trzeba go wyrzucic i guz na piersi tez Wiem ,ze jest ci trudno i ciezko ale nie poddawaj sie .Kochana jak ja bym chciala cie przytulic wiem ze jestes zrozpaczona TO JEST WOLANIE O POMOC WOLANIE W NIEBO doskonale cie rozumiem .Kochana jestem z toba i prosze MATKE BOZA o sile dla ciebie .Trzymam kciuki za dobry wynik TK .POZDRAWIAM CIE SERDECZNIE
-
Do anitap masz racje kazda chwila dla nas jest wyjatkowa i piekna .CHWILO TRWAJ . Ja tez wieczorkiem szykuje salatke smacznego .POZDROWIONKA
-
jestem.z.Lublina.lecze.siew.centrum.onkologii.wsi.Lubelskiej
chciałabymczasem.chciałabym....zrobic.cos.dla.siebie.
nie.mam.siły
nie.wiem.moze.to.ze.pisze.tutajjestskrajana.desperacja.bo.ja.zawsze.radze.sobie.sama....cybawiecie.oco.mi.chodzi.usmiech.ponad.wszysko,w,nocy.wycie.do.poduszki,zebyniktnie.wiedział,
jestemsłaba
przedemna,kolejna.chemia.
zastanawiam.sie.czy.nie.zrezygnowac
i.ta.mysl.omastektomii....wyciecie.jajnika.i.macicy.było.dla.mnie.czyms.niepojetym...a.teraz.to.
nie.mamz.z.kimo.tym.pomowic.
napotykajac.opor.przestałam.sie.zwierzac,wypłakiwac.taklepiej.
niewiem.co.robic.
siedze,otepiała.juz.dzien.ciagletylko.płacze,nie.jem.pale.papierosa.za.papierosem.
-
Do ethernalmagic bardzo cie rozumiem tez cale zycie taka ze mnie zosia samosia radzilam sobie swietnie nie potrzebowalam pomocy moze nawet nie umiem tej pomocy prosic taka juz jestem i wlasnie dlatego jest nam ciezko nie jestes slaba to choroba zwala z nog . Pamietaj ze nikt cie tak nie zrozumie tak jak my na tym forum chory chorego zrozumie wokol nas sa ludzie,ale ciagle uspieni ciagle gdzies sie spiesza nawet nie widza nas a niech Matka Boska odpedzi zle mysli o zrezygnowaniu z chemi to jest dla ciebie lekarstwo .PIsz wszystko wyrzucaj co cie boli i trapi a bedzie ci duzo lzej
-
Do ethernalmagic
Dziewczyno nie podawaj sie, kazda z nas ma momenty zwatpienia, nikt tego nie ukrywa. To forum potwierdza ze mozna dac rade, chociaz nie zawsze jet latwo. Mysle o Tobie, modle i wspieram, nie daj sie!