Oto przepis na lekką białkową sałatkę, w sam raz na początek jesieni. Smaczna i zdrowa, ma sprawić - jak podkreśla jej autorka Nala123 - że częściej i chętniej będziemy sięgać po produkty białkowe.
O znaczeniu białka, w szczególności w diecie osób z chorobą nowotworową czytaj więcej w felietonie Nali123, o tajemniczym tytule: O tym, co podsłuchałam w rozmowie w szpitalu i o czym sobie wtedy przypomniałam...
Do sałatki potrzebujemy:
- dwie duże garście szpinaku w liściach;
Jeśli ktoś dostaje dreszczy na samo słowo szpinak – wierzcie mi – jest naprawdę pyszny. Dowodem na to jest mój syn i mąż - dwa mięsożerne potworki, które kiedyś uciekały z domu kiedy ja przynosiłam do domu szpinak, a teraz sami się go domagają. Nala123
- 50 gram orzechów włoskich, które mają dużą ilość witaminy A i E (witaminy młodości);
- jedna obrana gruszka, pokrojona w plastry;
- 100 gr sera mozarella, pokrojonego w plastry;
- 100 gr sera korycińskiego z czarnuszką (w razie problemów z zakupem sera korycińskiego - 100 gr sera pleśniowego lazur);
- pomidorki koktajlowe.
Sos do sałatki – dwie łyżki miodu, dwie łyżki musztardy, dwie łyżki soku z cytryny i 100 ml oleju. Sól, Pieprz. Wszystko dobrze wymieszać.
Na talerzu ułożyć szpinak. Polać odrobiną sosu. Położyć mozarellę. Gruszkę i drugi ser. Polać znowu sosem. Posypać orzechami.
Taka sałatka dostarczy nam około:
7 gr białka roślinnego
40 gr białka zwierzęcego
Autor przepisu: Nala123
05.10.2017