Kwiecień to idealny czas na wysianie w ogrodzie czy na balkonie kolorowych jednorocznych kwiatów. Do wyboru mamy dziesiątki roślin. Warto postawić na te, które nie tylko będą cieszyć oczy, ale mogą też trafić na talerz. 

Jedną z takich roślin jest nasturcja. Łatwa w uprawie i niezbyt wymagająca. Ma wiele właściwości leczniczych, w tym przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne, przeciwzapalne i moczopędne. Jadalne są wszystkie jej części: liście, kwiaty i nasiona, które produkuje. Od dawien dawna stosowana jest w zielarstwie, a jej właściwości lecznicze potwierdziły liczne badania naukowe. 

Nasturcję można ususzyć i robić niej napary przez cały rok. Niedojrzałe nasiona zaś można zakonserwować. W sezonie jednak sięgajmy po świeże kwiaty i liście. Będą np. smacznym dodatkiem do przeróżnych sałatek czy kanapek. A ponieważ jemy oczami kolorowa sałatka albo kanapka może zachęcić do jedzenia osoby mające problemy z apetytem. 

Smacznego. Zdrowia i trzymajcie się.