Jedzenie grzybów może obniżyć ryzyko zachorowania na nowotwór złośliwy gruczołu krokowego. Powyższa obserwacja to efekt badania, którego wyniki opublikowano na łamach International Journal of Cancer. Badanie przeprowadzono w populacji japońskiej wśród ponad 36 tys. mężczyzn w średnim wieku i starszych. Ryzyko zachorowania na nowotwór prostaty u mężczyzn spożywających grzyby 1 lub 2 razy w tygodniu było o 8% niższe w relacji do mężczyzn, którzy spożywali grzyby rzadziej niż 1 raz w tygodniu (grupa kontrolna). Dla mężczyzn spożywających grzyby jeszcze częściej (3 razy w tygodniu lub częściej) zaobserwowane ryzyko było jeszcze niższe (spadek o 17% w relacji do grupy kontrolnej). 

Ponieważ nie zbierano szczegółowych informacji na temat rodzajów spożywanych grzybów, autorzy badania nie mogli wykazać, konsumpcja jakiego gatunku grzybów może mieć pozytywny efekt. Niejasny pozostaje także mechanizm w jaki konsumpcja grzybów mogłaby wpływać zapobiegawczo odnośnie nowotworów gruczołu krokowego. Należy również podkreślić generalnie wysoki poziom spożycia grzybów w badanej populacji, który jest raczej rzadko spotykany w populacjach europejskich.

Grzyby, Pole, Trawy, Las, Dziki

[tekst przygotował Piotr Wojtyś, posikując się: https://www.sciencedaily.com/releases/2019/09/190905080106.htm]