Celem przeglądu badań naukowych, którego rezultaty opublikowane zostały na łamach European Journal of Cancer Prevention, była odpowiedź na pytanie czy przeciwzapalne składniki diety wpływają ochronnie na rozwój czerniaka złośliwego.
Do analizy włączono 18 badań naukowych. Spożycie kawy analizowane było w 7 badaniach, a w 6 z nich wykazano ochronny wpływ jej picia. Konsumpcja składników diety o właściwościach przeciwzapalnych, takich jak: witaminy A i D, kwas foliowy, niacyna, witamina C, kwasy omega-3 oraz karotenoidy (w tym beta-karoten, luteina i likopen) nie wpływała na obniżenie ryzyka zachorowania na czerniaka złośliwego. Również picie herbaty czy też wysoka konsumpcja owoców i warzyw nie wykazywały profilaktycznego wpływu.
Podsumowując wyniki analizy, jedynym składnikiem diety o właściwościach przeciwzapalnych, dla którego konsekwentnie w badaniach wykazywano wpływ obniżający ryzyko zachorowania na czerniaka złośliwego, było picie kawy, szczególnie kofeinowej.