Białka są istotnym elementem dla funkcjonowania ludzkiego organizmu, a w zależności od źródła pochodzenia, mogą mieć różny wpływ na ryzyko zachorowania na nowotwór złośliwy piersi. Na łamach Nutrients opublikowane zostały wyniki meta-analizy badań nad wpływem białek pochodzenia pokarmowego na ryzyko nowotworów piersi. Do analizy włączono 46 badań kohortowych. Wartość oszacowanego ryzyka względnego (RR – relative risk) dla najwyższej podaży białka (w relacji do najniższej) wyniosła odpowiednio: RR=1.07 (95%CI=1.01-1.14) dla mięsa przetworzonego, RR=0.92 (95%CI=0.84-1.00) dla produktów sojowych, RR=0.93 (95%CI=0.85-1.00) dla chudego mleka, RR=0.90 (95%CI=0.82-1.00) dla jogurtu. Przy wzroście spożycia o jedną porcję, wzrost ryzyka zachorowania wykazano dla mięsa czerwonego oraz przetworzonego. W powyższej analizie nie zaobserwowano związku pomiędzy spożyciem drobiu, ryb, jajek, orzechów oraz mleka i ryzykiem wystąpienia nowotworu piersi. Wysokie spożycie czerwonego mięsa, zarówno świeżego jaki i w formie przetworzonej, może być czynnikiem zwiększającym ryzyko zachorowania na nowotwór złośliwy piersi. Natomiast wysokie spożycie soi i chudego mleka może obniżać ryzyko zachorowania.