Związek pomiędzy konsumpcją orzechów oraz roślin strączkowych i ryzykiem niedokrwiennej choroby serca, udaru oraz cukrzycy nie został do tej pory szczegółowo zbadany. W artykule opublikowanym w American Journal of Cancer Nutrition dokonano przeglądu systematycznego oraz meta-analizy dostępnych badań. Do analizy włączono 25 badań obserwacyjnych oraz 2 badania kliniczne obejmujące łącznie populację 501 791 osób wśród których rozpoznano 11 869 przypadków niedokrwiennej choroby serca, 8 244 przypadki udaru oraz 14 449 przypadków cukrzycy.
Spożywanie orzechów wiąże się z 24% obniżeniem ryzyka wystąpienia niedokrwiennej choroby serca kończącej się zgonem (dla 4 porcji tygodniowo po 28.4g, RR=0.76, 95%CI=0.69-0.84), 22% obniżeniem ryzyka niedokrwiennej choroby serca niekończącej się zgonem, RR=0.78 (95%CI=0.67-0.92) oraz 13% obniżeniem ryzyka wystąpienia cukrzycy, RR=0.87 (95%CI=0.81-0.94). Konsumpcja orzechów nie wpływała na ryzyko wystąpienia udaru. W analizie dla roślin strączkowych ochronne działanie zaobserwowano w przypadku niedokrwiennej choroby serca. Spożywanie tygodniowo 4 porcji po 100g wiązało się z 14% obniżeniem ryzyka, RR=0.86 (95%CI=0.78-0.94). Dla udar i cukrzycy związek ze spożywaniem roślin strączkowych nie był istotny statystycznie.
Prezentowana analiza badań wskazuje na ochronny wpływ spożywania orzechów w przypadku niedokrwiennej choroby serca oraz cukrzycy i obniżenie ryzyka niedokrwiennej choroby serca przy konsumpcji roślin strączkowych.