Wysoka konsumpcja czerwonego mięsa (wieprzowina, wołowina, baranina, dziczyzna itp.) oraz produktów powstałych z przetworzenia tego mięsa, wiąże się ze wzrostem ryzyka zachorowania na wiele przewlekłych chorób. Przeprowadzona została metaanaliza badań prospektywnych analizujących wpływ spożycia mięsa czerwonego oraz przetworzonego na ogólne ryzyko zgonu. W metaanalizie uwzględniono dziewięć badań prospektywnych. Całkowite względne ryzyko zgonu w związku z wysoką konsumpcją mięsa (w porównaniu z najniższym spożyciem) wyniosło RR=1.10 (95%CI=0.98-1.22) dla nieprzetworzonego czerwonego mięsa, RR=1.23 (95%CI=1.17-1.28) dla przetworzonego czerwonego mięsa oraz RR=1.29 (95%CI=1.24-1.35) dla całkowitej konsumpcji czerwonego mięsa. Ryzyko zgonu rośnie wraz ze wzrostem całkowitego spożycia czerwonego mięsa oraz przetworzonego czerwonego mięsa. Podobnego trendu nie zaobserwowano dla mięsa nieprzetworzonego.