W populacji kobiet w Szwecji (61 433 kobiet, średni czas obserwacji 19 lat)  przeprowadzono analizę wpływu długotrwałego spożycia wapnia (w formie pokarmowej lub w postaci suplementacji)  na ryzyko zgonu, ze szczególnym uwzględnieniem ryzyka zgonu związanego z chorobami układu krążenia. Najwyższe spożycie wapnia wynosiło > 1400 mg/dzień. W porównaniu z grupą o spożyciu 600-1000 mg/dzień, w grupie najwyższego spożycia zaobserwowano wyższe ogólne ryzyko zgonu, HR=1.4 (95%CI=1.17-1.67), wyższe ryzyko zgonu z powodu chorób układu krążenia, HR=1.49 (95%CI=1.09-2.02), w tym niedokrwiennej choroby serca, HR=2.14 (95%CI=1.48-3.09), natomiast nie zaobserwowano wzrost ryzyka zgonu z powodu zawału serca, HR=0.73 (95%CI=0.33-1.65). Wysoka konsumpcja wapnia u kobiet wiąże się ze wzrostem ogólnego ryzyka zgonu oraz ryzyka zgonu z powodu chorób układu krążenia, z wyłączeniem zawału serca.