Wykorzystując dane z National Institutes of Health-AARP Diet and Health Study autorzy artykułu opublikowanego w American Journal of Epidemiology zanalizowali wpływ wagi ciała i jej zmian u dorosłych na ogólne ryzyko zgonu. The National Institutes of Health-AARP Diet and Health Study to badanie kohortowe, które zostało  przeprowadzone w populacji kobiet i mężczyzn w wieku 50-71 lat w momencie włączenia do badania w latach 1995-1996. W przeprowadzonej analizie uwzględniono 109 947 osoby poniżej 70 roku życia, które nigdy nie paliły papierosów. Określono wpływ wartości Indeksu Masy Ciała (BMI) w wieku 18, 35 i 50 lat, zmiany wagi ciała, oraz wzrostu BMI na ryzyko zgonu. 

 

W ciągu obserwacji, która trwała 12,5 roku i zakończyła się w roku 2009  w badanej populacji wystąpiło 12 017 zgonów. Wartość BMI w każdym badanym wieku była pozytywnie związana z ryzykiem zgonu. Również zwiększenie wagi ciała wiązało się ze wzrostem ryzyka zgonu, szczególnie jeżeli miało miejsce między 18 i 35 lub 35 i 50 rokiem życia. Wzrost wagi ciała między 50 i 69 rokiem życia miał mniejsze znaczenie. Zaobserwowane ryzyko zgonu było wyższe u osób, które BMI>=25 osiągnęły w młodym wieku (w stosunku do osób, które taką wartość BMI osiągnęły później w wieku dorosłym). Najniższe ryzyko zgonu dotyczyło osób, które utrzymywały wartość BMI<25 przez całe dorosłe życie.

 

Wysoka wartość BMI (>=25) u młodych dorosłych oraz wzrost wagi ciała przed 50 rokiem życia to czynniki zwiększające ryzyko zgonu w wieku 50-69 lat.