Wyniki badań nad wpływem konsumpcji owoców i warzyw na ryzyko nowotworów trzustki były do tej pory niejednoznaczne. Na łamach European Journal of Cancer Prevention opublikowane zostały rezultaty meta-analizy badań epidemiologicznych przeprowadzonych do stycznia 2015 roku. Do analizy włączono 15 badań typu case-control, 8 badań prospektywnych oraz jedną analizę zbiorczą (pooled analysis). 

Wyniki analizy wskazują na obniżone (o 27%) ryzyko zachorowania na nowotwory złośliwe trzustki u osób spożywających największe ilości owoców i warzyw (w relacji do najniższej konsumpcji), RR=0.73 (95%CI=0.53-1.00). W przypadku wysokiej konsumpcji samych owoców redukcja ryzyka wynosi 27% (RR=0.73, 95%CI=0.63-0.84), natomiast wysokie spożycie warzyw wiąże się z 24% obniżeniem ryzyka, RR=0.76 (95%CI=0.69-0.83). Istotne statystycznie obniżenie ryzyka nowotworów trzustki przy wysokiej konsumpcji owoców i warzyw potwierdzono w analizach szczegółowych przeprowadzonych według jakości  poszczególnych badań, lokalizacji geograficznej oraz standaryzacji dla potencjalnych czynników zakłócających.      

Wyniki przeprowadzonej meta-analizy badań epidemiologicznych wskazują na ochronny wpływ spożycia owoców i warzyw w nowotworach złośliwych trzustki.