Wyniki badań epidemiologicznych odnośnie wpływu witaminy D na ryzyko zachorowania na nowotwór złośliwy gruczołu krokowego są niejednoznaczne. W ramach the Alpha-Tocopherol, Beta-Carotene Cancer Prevention Study przeprowadzono analizę poziomu 25-hydroxy witaminy D [25(OH)D w surowicy krwi w grupie mężczyzn z Finlandii w wieku 50-69 lat. Wyniki dla 1000 mężczyzn z nowotworem prostaty porównano z tak samo liczebną grupą kontrolną.

 

Ryzyko zachorowania na nowotwór złośliwy gruczołu krokowego rosło wraz z poziomem 25-hydroxy witaminy D. Wzrost ryzyka rzędu 50%, OR=1.56 (95%CI=1.15-2.12) wykazano dla najwyższego poziomu witaminy D w surowicy krwi. Autorzy podsumowują swoje badania wnioskiem, że wraz ze wzrostem stężenia witaminy D w surowicy krwi ryzyko zachorowania na nowotwór gruczołu krokowego również rośnie. Należy podejść ostrożnie do rekomendacji dotyczących suplementacji wysokimi dawkami witaminy D.