Wyniki badań obserwacyjnych w temacie wpływu tłuszczu i kwasów tłuszczowych na ryzyko zachorowania na nowotwór złośliwy gruczołu krokowego są niejednoznaczne.  W ramach  NIH-American Association of Retired Persons (AARP) Diet and Health Study analizowano wpływ w/w czynników w badaniu prospektywnym.  Badana populacja objęła 288 268 mężczyzn, średni czas obserwacji wyniósł 9 lat. Zdiagnozowano 23 281 przypadków nowotworów złośliwych gruczołu krokowego.

Całkowity poziom tłuszczu, jak również poziom jedno i wielo-nienasyconych kwasów tłuszczowych nie wpływał na ryzyko zachorowania na nowotwór gruczołu krokowego. Wysokie spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych wiązało się ze wzrostem ryzyka zachorowania na raka zaawansowanego, HR=1.21 (95%CI=1.00-1.46) oraz śmiertelnego, HR=1.47 (95%CI=1.01-2.15).    Poziom kwasu alfa-linolenowego (ALA) wpływał na wzrost ryzyka zachorowania na zaawansowanego raka prostaty, HR=1.17 (95%CI=1.04-1.31).  Wysokie spożycie kwasu eikozapentanowego (EPA) powodowało spadek zagrożenia śmiertelnym nowotworem gruczołu krokowego, HR=0.82 (95%CI=0.64-1.04).

Wyniki badania wskazują, że wpływ spożycia tłuszczu i kwasu tłuszczowego na ryzyko zachorowania na nowotwór gruczołu krokowego uzależniony jest od stopnia zaawansowania nowotworu. Poziom tłuszczów nasyconych oraz kwasów ALA i EPA wpływa na ryzyko zachorowania na zaawansowane i śmiertelne nowotwory gruczołu krokowego, nie ma natomiast związku z nowotworami prostaty w niskich stadiach zaawansowania.