We wcześniejszych badaniach nad czynnikami ryzyka zachorowania na nowotwory złośliwe przełyku analizowano przede wszystkim wpływ poszczególnych napojów (w tym głównie alkoholu) oraz spożywanych pokarmów. Aktualnie w coraz większej liczbie badań autorzy skupiają się na wpływie spożywania gorących pokarmów i napojów na ryzyko wystąpienia nowotworu przełyku. W artykule opublikowanym w BMC Cancer przedstawiono wyniki meta-analizy badań w tym temacie. Do analizy włączono 39 badań, obejmujących populację 42 475 osób, w której rozpoznano 13 811 przypadków zachorowań na nowotwór złośliwy przełyku.
Spożywanie gorących pokarmów i napojów wiąże się z ponad 80% wzrostem ryzyka zachorowania na nowotwór złośliwy przełyku, OR=1.82 (95%CI=1.53-2.17). Wzrost ryzyka jest szczególnie istotny dla płaskonabłonkowych nowotworów przełyku, OR=1.60 (95%CI=1.29-2.00), natomiast konsumpcja gorących pokarmów i napojów ma mniejsze znaczenie w przypadku gruczolakoraków przełyku, OR=0.79 (95%CI=0.53-1.16). Analiza przeprowadzono w różnych populacjach, wykazała silny związek pomiędzy spożywaniem gorących napojów i pokarmów oraz nowotworami przełyku dla krajów azjatyckich (OR=2.06, 95%CI=1.62-2.61) oraz dla Ameryki Południowej (OR=1.52, 95%CI=1.25-1.85) przy braku związku dla populacji europejskich (OR=0.95, 95%CI=0.68-1.34).
Podsumowując wyniki meta-analizy autorzy wskazują, że konsumpcja gorących pokarmów i napojów zwiększa ryzyko wystąpienia nowotworów złośliwych przełyku, szczególnie w krajach Azji i Ameryki Południowej, co powinno wpłynąć na zmianę zwyczajów żywieniowych w celu obniżenia ryzyka zachorowania.