Regularne spożywanie tłustych ryb (łosoś, tuńczyk, sardynki) redukuje ryzyko zachorowania na nowotwór złośliwy piersi. Profesor Duo Li wraz z zespołem przeanalizowali wyniki 21 różnych badań nad wpływem spożycia ryb oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych n-3 (n-3 PUFA), na ryzyko zachorowania na nowotwór piersi. Badaniami objęto ponad 800 000 kobiet z Azji, Europy i Stanów Zjednoczonych. Zdiagnozowano 20 000 przypadków nowotworu złośliwego piersi. Wyniki badania opublikowano 27 czerwca w British Medical Journal.
Ryby są bogatym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. n-3 PUFA biorą udział w procesach chemicznych związanych z przesyłaniem informacji w mózgu, regulują aktywność naczyń krwionośnych i systemu immunologicznego. Konsumpcja n-3 PUFA wiąże się ze zmniejszeniem ryzyka wystąpienia chorób serca.
W analizie wykazano, że wysoka konsumpcja większości rodzajów n-3 PUFA (ale nie samych ryb) wiąże się z obniżeniem ryzyka zachorowania na nowotwór piersi. Zaobserwowana redukcja ryzyka wyniosła 14%, wykazano 5% redukcję ryzyka dla wzrostu podaży n-3 PUFA o każde 0.1 grama na dzień. Autorzy zalecają spożywanie 1-2 porcji tłustych ryb tygodniowo.