Pomimo protekcyjnego wpływu spożycia ryb obniżającego ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia, wyniki epidemiologicznych badań nad wpływem konsumpcji ryb na ryzyko zgonu są niejednoznaczne. Autorzy artykułu dokonali analizy 2 badań kohortowych zrealizowanych w populacji chińskiej, w których udział wzięło 134 296 kobiet i mężczyzn. W badaniach przeprowadzonych w latach 1997-2009 zarejestrowano 3 666 zgonów u kobiet oraz 2 170 u mężczyzn.
Spożycie ryb wiąże się z redukcją ogólnego ryzyka zgonu, a także ryzyka zgonu z powodu zawału mięśnia sercowego i cukrzycy. Przy porównaniu grupy osób spożywającej największe ilości ryb z częścią populacji o najniższej konsumpcji, obniżenie ryzyka wynosiło: HR=0.84 (95%CI=0.76-0.92) dla całkowitej umieralności, HR=0.63 (95%CI=0.41-0.94) dla zawału mięśnia sercowego, HR=0.61 (95%CI=0.39-0.95) dla cukrzycy. Nie zaobserwowano związku pomiędzy spożyciem ryb a ryzykiem zgonu z powodu niedokrwiennej choroby serca lub ryzyka zgonu z powodu nowotworów złośliwych. Wyniki dalszej analizy sugerują, że ochronny wpływ konsumpcji ryb wiąże się przede wszystkim ze spożyciem ryb słonowodnych oraz podażą długołańcuchowych kwasów tłuszczowych OMEGA-3. Podsumowując, wyniki badania potwierdzają korzyści zdrowotne wynikające ze spożycia ryb.