Wyższe spożycie produktów pełnoziarnistych wiąże się z obniżeniem ryzyka wielu przewlekłych chorób (w tym chorób serca i układu krążenia oraz nowotworów złośliwych) jak również obniżeniem ogólnego ryzyka zgonu oraz ryzyka zgonu z powodu wielu chorób (udar serca, nowotwory złośliwe, cukrzyca, infekcje, choroby układu oddechowego). Wyniki przeprowadzonego badania opublikowano na łamach British Medial Journal.

Dotychczasowe rekomendacje odnośnie spożycia produktów ziarnistych nie były ani konsekwentne ani jednoznaczne. Autorzy badania przeprowadzili przegląd systematyczny oraz meta-analizę 45 badań analizujących wpływ konsumpcji produktów pełnoziarnistych na ryzyko zachorowania i zgonu z powodu różnych chorób. W badanej populacji 700000 uczestników zdiagnozowano 7000 przypadków choroby wieńcowej serca, 2000 udarów serca, 26000 przypadków chorób układu krążenia, 34000 zgonów z powodu nowotworów złośliwych oraz ogólnie 100000 zgonów. Dla każdego wzrostu spożycia o 3 porcje produktów pełnoziarnistych dziennie (1 porcja to około 30 gramów) zaobserwowana redukcja ryzyka wyniosła:  19% dla choroby wieńcowej serca, 22% dla chorób układu krążenia,  17% dla ogólnego ryzyka zgonu, 14% dla zgonu z powodu udaru serca, 15% dla zgonu z powodu nowotworów złośliwych, 22% dla zgonu z powodu chorób układu oddechowego, 26% dla zgonów z powodu infekcji oraz 51% dla zgonu z powodu cukrzycy.

Największy pozytywny wpływ zaobserwowano u osób, które wcześniej nie spożywały produktów pełnoziarnistych a następnie zwiększyły spożycie do poziomu dwóch porcji dziennie (około 60 gramów). Dalszą redukcję ryzyka obserwowano do poziomu 7.5 porcji dziennie (225 gramów) z prawdopodobnym trendem dalszego obniżenia ryzyka przy kolejnym wzroście spożycia.  

Redukcja ryzyka zachorowania na choroby układu krążenia oraz ogólnego ryzyka zgonu związana była ze zwiększeniem spożycia pełnoziarnistego chleba, płatków śniadaniowych oraz otrębów jak również ze wzrostem ogólnego spożycia chleba oraz płatków śniadaniowych. Ochronnego wpływu nie wykazano dla  rafinowanych produktów ziarnistych, białego ryżu, ryżu bez względu na rodzaj oraz innych produktów ziarnistych.

Wyniki przeprowadzonego badania istotnie wzmacniają rekomendacje dietetyczne zalecające zwiększenie spożycia produktów pełnoziarnistych przez populację generalną. Niewielka jej część charakteryzuje się spożyciem produktów pełnoziarnistych na poziomie trzech, czterech porcji dziennie, dlatego wskazane jest zachęcanie do maksymalnego zwiększenia spożycia produktów pełnoziarnistych  oraz wyboru produktów nierafinowanych. Autorzy badania zwracają uwagę, że powinno się promować produkty pełnoziarniste, które nie zawierają dużych ilości cukru i soli oraz zalecają dalsze badania w celu poznania biologicznych mechanizmów wpływu poszczególnych produktów ziarnistych na stan zdrowia.