W lipcowym numerze British Medical Journal opublikowano wyniki meta-analizy obserwacyjnych badań kohortowych analizujących wpływ spożycia owoców i warzyw na ogólne ryzyko zgonu, ryzyko zgonu z powodu nowotworów złośliwych oraz chorób serca i układu krążenia.  W analizie uwzględniono 16 badań obejmujących populację 833 234 osób, w której wystąpiły 56 423 zgony (w tym 11 512 zgonów spowodowanych chorobami serca i układu krążenia oraz 16 817 związanych z nowotworami złośliwymi).

Wysokie spożycie owoców i warzyw obniża ogólne ryzyka zgonu. Wzrost spożycia o jedną porcję wiąże się z 5% redukcją ryzyka (0.95, 95%CI=0.92-0.98). Spadek ryzyka obserwuje się do poziomu pięciu porcji owoców i warzyw dziennie. Większe spożycie nie powoduje dalszego spadku zagrożenia zgonem. Istotne obniżenie ryzyka zgonu przy wysokim spożyciu owoców i warzyw obserwuje się w przypadku chorób serca i układu krążenia. Wzrost spożycia o jedną porcję dziennie wiąże się z 4% redukcją ryzyka (0.96, 95%CI=0.92-0.99). Wzrost spożycia owoców i warzyw nie wpływa na poziom ryzyka zgonu z powodu nowotworów złośliwych.

Przedstawione wyniki meta-analizy są kolejnym elementem potwierdzającym, że wyższe spożycie owoców i warzyw przyczynia się do obniżenia ogólnego ryzyka zgonu a w szczególności ryzyka zgonu z powodu chorób serca i układu krążenia.