Na podstawie przeglądu sześciu dużych badań epidemiologicznych obejmujących populację ponad 1.5 mln osób wykazano, że ogólna umieralność u osób, które regularnie spożywają mięso (szczególnie czerwone i przetworzone) jest wyższa niż u wegetarian. Wyniki analizy przeprowadzonej przez naukowców z Mayo Clinic w Arizonie przedstawiono w Journal of the American Osteopathic Association. Wnioskiem na podstawie powyższych badań jest zachęcenie do ograniczenia spożycia produktów zwierzęcych i spożywania większej ilości warzyw i owoców niż mięsa.

Pomimo tego, że populacje europejska i amerykańska różnią się między sobą, dla obu obserwuje się istotny wzrost umieralności już przy niewielkim wzroście spożycia czerwonego mięsa. W jednym z analizowanych badań prowadzono follow-up ponad miliona osób przez okres od 5.5 do 28 lat i wykazano wzrost umieralności przy zwiększonej konsumpcji zarówno mięsa przetworzonego (bekon, kiełbasa, salami, hot-dogi, szynka) jak i czerwonego (wołowina, wieprzowina, jagnięcina).

W 2014 roku przeprowadzono meta-analizę badań nad wpływem spożycia mięsa na ryzyko zgonu z powodu chorób układu krążenia oraz niedokrwiennej choroby serca. Na podstawie tej analizy, obejmującej powyżej 1.5 mln osób wykazano, że jedynie spożycie produktów z przetworzonego mięsa zwiększa ogólne ryzyko zgonu.

Łączne wyniki analizowanych badań uzyskują istotność statystyczną dla związku spożycia mięsa z ogólnym ryzykiem zgonu. Wykazano również wydłużenie oczekiwanego dalszego trwania życia o 3.6 roku dla osób stosujących dietę wegetariańską od co najmniej 17 lat. Dodatkowo przegląd badań z 2003 roku obejmujący ponad 500 000 uczestników wykazał obniżenie ogólnego ryzyka  zgonu o 25-50% przy niskim spożyciu mięsa, w porównaniu z wysoką konsumpcją.