Dotychczas przeprowadzone badania dają sprzeczne wyniki odnośnie wpływu spożycia owoców na ryzyko zachorowania na nowotwory złośliwe. Mało też wiadomo na temat wpływu poszczególnych rodzajów owoców. Na łamach Public Health Nutr. opublikowane zostały wyniki meta-analizy badań epidemiologicznych analizujących wpływ spożycia jabłek na ryzyko zachorowania na nowotwory złośliwe. Do meta-analizy włączono 20 badań typu case-control oraz 21 badań kohortowych na podstawie których analizowano wpływ wysokiej konsumpcji jabłek (vs. niskie spożycie) na ryzyko wystąpienia nowotworów złośliwych różnych umiejscowień.
W przypadku nowotworów złośliwych płuca, istotnie statystyczną redukcję ryzyka zachorowania przy wysokiej konsumpcji jabłek, zaobserwowano zarówno w badaniach typu case-control (OR=0.75, 95%CI= 0.63-0.88), jak i w badaniach kohortowych (RR=0.89, 95%CI=0.84-0.94). W badaniach typu case-control redukcję ryzyka zachorowania wykazano również dla nowotworów złośliwych jelita grubego i odbytnicy (OR=0.66, 95%CI=0.54-0.81), piersi (OR=0.79, 95%CI=0.73-0.87) oraz dla nowotworów przewodu pokarmowego analizowanych łącznie (OR=0.50, 95%CI=0.36-0.69). Ochronnego wpływu spożycia jabłek w przypadku wymienionych nowotworów nie wykazano w badaniach kohortowych.
Przeprowadzona meta-analiza wskazuje, że wysokie spożycie jabłek może wiązać się z obniżeniem ryzyka zachorowania na nowotwory złośliwe różnych umiejscowień.