Fitochemikalia znajdujące się w soi i roślinach strączkowych mogą obniżać ryzyko zachorowania na nowotwór złośliwy trzonu macicy. Wyniki dotychczasowych badań nie są jednak jednoznaczne. Badanie prospektywne w populacji 46 027 amerykańskich kobiet po menopauzie zostało przeprowadzone w ramach Multiethnic Cohort (MEC) Study.
Wysoka podaż izoflawonów (powyżej 7.82 mg na 1000 kcal/dzień) wiąże się z około 30% redukcją ryzyka zachorowania na nowotwór trzonu macicy, RR=0.66 (95%CI=0.47-0.91). Redukcję ryzyka zachorowania uzyskano także przy wysokiej podaży daidzeiny (powyżej 3.54 mg na 1000 kcal/dzień), RR=0.64, 95%CI=0.46-0.90 oraz genisteiny (powyżej 3.40 mg na 1000 kcal/dzień), OR=0.66, 95%CI=0.47-0.91. Nieistotny statystycznie związek uzyskano dla roślin strączkowych, soi, tofu oraz glicyteiny.
Wyniki badania sugerują, że zwiększenie spożycia produktów zawierających izoflawony wiąże się z obniżeniem ryzyko zachorowania na nowotwór złośliwy trzonu macicy u kobiet po menopauzie.