Pomimo, że wyniki badań in vitro i eksperymentów in vivo wskazują na ochronny wpływ błonnika na zdrowie, związek pomiędzy całkowitą podażą błonnika a ogólnym ryzykiem zgonu nie jest jednoznaczny. W artykule opublikowanym na łamach American Journal of Epidemiology przedstawiono wyniki meta-analizy badań prospektywnych z lat 1997-2014 obejmującej populację 982 411 osób, w której zarejestrowano 67 260 zgonów.  

Porównując grupę osób o najwyższym spożyciu błonnika z grupą o najniższej konsumpcji, zaobserwowano 16% redukcję ogólnego ryzyka zgonu, RR=0.84 (95%CI=0.80-0.87). Wzrost dziennego spożycia błonnika o 10g wiąże się z 10% obniżeniem ryzyka zgonu, RR=0.90 (95%CI=0.86-0.94).  Powyższe wyniki były stabilne w analizach czułości i w badaniach w poszczególnych kategoriach. Nie zaobserwowano obciążenia publikacyjnego (publication bias). Wyniki badania wskazują, że wzrost spożycia błonnika może obniżać ogólne ryzyko zgonu, będąc istotnym elementem profilaktyki zdrowotnej.