Witaminę D wiąże się z występowaniem wielu stanów zdrowotnych i chorobowych, jednak jej optymalny poziom w surowicy krwi nie jest znany. W badaniu prospektywnym przeprowadzonym w populacji 14 641 kobiet i mężczyzn w wieku 42-84 lata, badano wpływ poziomu 25-hydroksy witaminy D [25(OH)D] na ryzyko zachorowania i zgonu z powodu różnych schorzeń. Uczestnicy badania zostali podzielni na 5 grup w zależności od wyjściowego poziomu 25(OH)D (<30, 30 do <50, 50 do <70, 70 do <90 oraz ≥90 nmol/L). Średni poziom 25(OH)D w badanej populacji wynosił 56.6 nmol/L. W czasie trwania badania (początek 1997-2000, zakończenie 2012) wystąpiło 2 776 zgonów.
Wraz ze wzrostem stężenia 25(OH)D w surowicy krwi poziom ogólnego ryzyka zgonu spadał kolejno o 16 % (HR=0.84, 95%CI=0.74-0.94), 28% (HR=0.72, 95%CI=0.63-0.81), 29% (HR=0.71, 95%CI=0.62-0.82) oraz 34% (HR=0.66, 95%CI=0.55-0.79). Wzrost stężenia 25(OH)D o 20 nmol/L wiązał się z 8% redukcją ogólnego ryzyka zgonu (HR=0.92, 95%CI=0.88-0.96), 4% redukcją wystąpienia chorób układu krążenia (HR=0.96, 95%CI=0.93-0.99), 11% obniżeniem zagrożenia chorobami układu oddechowego (HR=0.89, 95%CI=0.85-0.93) oraz 11% redukcją ryzyka złamań (HR=0.89, 95%CI=0.81-0.98). Poziom 25(OH)D nie wpływał na występowanie nowotworów złośliwych.
Wyższy poziom 25(OH)D w surowicy krwi wiąże się z obniżeniem ogólnego ryzyka zgonu, redukcją ryzyka wystąpienia chorób układu krążenia i układu oddechowego oraz obniżeniem zagrożenia złamaniami, nie wpływa natomiast na ryzyko zachorowania na nowotwory złośliwe. Najniższe ogólne ryzyko zgonu zaobserwowano przy stężeniu 25(OH)D powyżej >90 nmol/L, bez dalszego obniżenia ryzyka przy kontynuowaniu zwiększania stężenia. Autorzy badani wskazują, że umiarkowane podwyższenie poziomu witaminy D w skali populacji mogłoby mieć pozytywny wpływ zdrowotny.