Spożywanie napojów słodzonych cukrem (NSC) wiąże się z podwyższeniem ryzyka wystąpienia otyłości oraz cukrzycy II typu. W badaniu przeprowadzonym w populacji amerykańskiej analizowano związek picia NSC z poziomem ryzyka zachorowania na nowotwór złośliwy trzonu macicy typu I i II u kobiet po menopauzie. W badaniu udział wzięło ponad 23 000 kobiet, pomiędzy rokiem 1986 a 2010 zidentyfikowano 506 przypadków nowotworu trzonu macicy typu I (estrogeno-zależny) oraz 89 przypadków nowotworu typu II (estrogeno-niezależny). W badaniu uwzględniono cztery typy NSC:
- Pepsi-Cola, Coca-Cola i inne cole słodzone cukrem
- Napoje z kategorii pierwszej, bez kofeiny, słodzone cukrem
- Inne napoje gazowane słodzone cukrem (np. 7-up)
- Niegazowane napoje owoce (np. lemoniady)
W badaniu nie zaobserwowano związku pomiędzy spożywaniem napojów niesłodzonych cukrem a ryzykiem wystąpienia nowotworu trzonu macicy (typu I lub II). Natomiast picie NSC wiąże się ze wzrostem ryzyka zachorowania na nowotwór złośliwy trzonu macicy typu I. Poziom ryzyka rośnie wraz z ilością wypitych NSC. W porównaniu z kobietami niepijącymi NSC, 78% wzrost zagrożenia nowotworami trzonu macicy typu I obserwuje się u kobiet, które piją największe ilości NSC (RR=1.78, 95%CI=1.32-2.40). Spożywanie NSC nie powoduje wzrostu ryzyka zachorowania na nowotwór trzonu macicy typu II.
Zaobserwowany związek pomiędzy piciem NSC a ryzkiem zachorowania na nowotwory trzonu macicy typu I, przy braku związku z nowotworami typu II, nie jest niespodzianką dla autorów badania. Spożywanie NSC zwiększa prawdopodobieństwo wystąpienia otyłości. U otyłych kobiet obserwuje się wyższy poziom estrogenu oraz insuliny niż u kobiet o normalnej wadze ciała. Wysoki poziom estrogenu oraz insuliny to czynniki ryzyka zachorowania na nowotwór złośliwy trzonu macicy typu I.