W badaniu przeprowadzonym w populacji chińskiej (63 257 osób w wieku 45-74 lata) analizowano wpływ picia kawy na ryzyko zachorowania na nowotwór złośliwy żołądka. W czasie obserwacji trwającej średnio około 15 lat zdiagnozowano 647 przypadków nowotworów złośliwych żołądka.
Analizując całą populację, codzienne picie kawy (w relacji do picia kawy nie każdego dnia) wiązało się z nieistotną statystycznie redukcją ryzyka zachorowania na nowotwór żołądka, HR=0.85 (95%CI=0.69-1.04). W populacji kobiet obniżenie ryzyka było większe (istotne statystycznie) i wyniosło prawie 40% (HR=0.63, 95%CI=0.52-0.91). W analizie, w której uwzględniono tylko osoby niepalące papierosów i niepijące alkoholu, redukcja ryzyka była wyraźniejsza, 30% dla całej populacji (HR=0.69, 0.52-0.91) oraz około 50% dla kobiet (HR=0.52, 0.37-0.74). Nie zaobserwowano związku pomiędzy piciem kawy a ryzykiem zachorowania na nowotwór złośliwy żołądka w populacji mężczyzn (bez względu na status odnośnie picia alkoholu i palenia papierosów).
Codzienne picie kawy może obniżać ryzyko zachorowania na nowotwór złośliwy żołądka w populacji kobiet wysokiego ryzyka zachorowania.