Picie kawy może potencjalnie obniżać ryzyko zachorowania na nowotwór trzonu macicy poprzez obniżanie poziomu estrogenu i insuliny. Wpływ spożycia kawy na ryzyko wystąpienia nowotworu złośliwego trzonu macicy był celem badania prospektywnego przeprowadzonego w ramach the Nurses' Health Study (NHS) w populacji 67 470 kobiet.
Spożywanie poniżej 4 filiżanek kawy dziennie nie wpływa na poziom ryzyka zachorowania. Dla kobiet pijących 4 lub więcej kaw dziennie zaobserwowano 25% redukcję ryzyka zachorowania na nowotwór złośliwy trzonu macicy w porównaniu z konsumpcją poniżej 1 filiżanki dziennie, OR=0.75 (95%CI=0.57-0.97, p=0.02). Dla kawy bezkofeinowej redukcję ryzyka wykazano przy spożyciu 2 lub więcej filiżanek dziennie. Konsumpcja herbaty nie wpływała na poziom ryzyka zachorowania na nowotwór trzonu macicy.
Spożywanie kawy może być nowym elementem w strategii mającej na celu obniżenie zachorowalności na nowotwór złośliwy trzonu macicy. Należy jednak pamiętać, że dodawanie cukru i śmietany do kawy może obniżać pozytywny wpływ wynikający z picia kawy.