Według badań epidemiologicznych picie kawy obniża ryzyko zachorowania na raka wątrobowokomórkowego, najczęstszy typ nowotworów złośliwych wątroby. Kofeina ma właściwości chemoprewencyjne, natomiast nie wiadomo czy to ona odpowiada za ochronny wpływ kawy. Badanie w tym temacie przeprowadzono w populacji amerykańskiej w ramach Liver Cancer Pooling Project (1 212 893 osób). W czasie trwania badania rozpoznano 860 przypadków raka wątrobowokomórkowego (HCC - hepatocellular carcinoma) oraz 260 przypadków wewnątrzwątrobowego raka dróg żółciowych (ICC - intrahepatic cholangiocarcinoma), drugiego co do częstości występowania nowotworu pierwotnego wątroby.
Wysokie spożycie kawy (powyżej 3 filiżanek dziennie) wiązało się w tym badaniu z prawie 30% redukcją wystąpienia raka wątrobowokomórkowego (HCC), HR=0.73 (95%CI=0.53-0.99). Większą redukcję ryzyka zaobserwowano u kobiet niż u mężczyzn. Obniżenie ryzyka u kobiet, które wypijały powyżej 3 filiżanek kawy dziennie, wyniosło ponad 50% (HR=0.46, 95%CI=0.26-0.81), natomiast u mężczyzn prawie 10%, (HR=0.93, 95%CI=0.63-1.37). Ochronny wpływ picia kawy był większy dla kawy kofeinowej (przy spożyciu powyżej 3 filiżanek kawy dziennie, HR=0.71, 95%CI=0.50-1.01) niż dla bezkofeinowej (HR=0.92, 95%CI=0.55-1.54). W dokonanej analizie nie wykazano związku pomiędzy piciem kawy a ryzykiem zachorowania na wewnątrzwątrobowego raka dróg żółciowych (ICC).
W przeprowadzonym badaniu zaobserwowano, że w populacji amerykańskiej wysokie spożycie kawy wiąże się z obniżeniem ryzyka zachorowania na raka wątrobowokomórkowego.