Na podstawie wyników badania, którego wyniki opublikowano w Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention, duża ilość wypijanej kawy może obniżać ryzyko zachorowania na nowotwory złośliwe trzonu macicy. Wykorzystując dane z dwóch dużych badań prospektywnych (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition, EPIC; Nurses' Health Studies, NHS/NHSII) przeprowadzonych w populacji 456 513 kobiet, autorzy badania analizowali nawyki dietetyczne 2 834 kobiet, u których rozpoznano nowotwór trzonu macicy.
W pierwszym z badań (EPIC) obniżone o 18% ryzyko zachorowania na nowotwór trzonu macicy zaobserwowano u kobiet, które wypijały około 750g kawy dziennie. W drugim z badań (NHS/NHSII) podobną redukcję ryzyka zanotowano przy spożyciu 1067g kawy dziennie. Dla innych czynników dietetycznych (analizowano wpływ 84 składników diety) nie wykazano związku z ryzykiem wystąpienia nowotworu trzonu macicy. W badaniach wykazano ochronny wpływ kawy, nie badano natomiast oddzielnie wpływu kawy kofeinowej i bezkofeinowej. Autorzy badania nie stwierdzają jednoznacznie dlaczego kawa obniża ryzyko zachorowania na nowotwór trzonu macicy. Jedna z hipotez wiąże ochronne działanie kawy z faktem, że obniża ona poziom estrogenu wpływając w ten sposób na równowagę hormonalną w organizmie.