Kawa zawiera wiele bioaktywnych składników, które mogą wpływać na fizjologię jelita grubego. Pomimo faktu, że picie kawy jest jednym z proponowanych czynników ochronnych w nowotworach jelita grubego i odbytnicy, aktualna wiedza w tym zakresie nie pozwala na sprecyzowanie jednoznacznych wniosków. Wpływ picia kawy na ryzyko zachorowania na nowotwory złośliwe jelita grubego i odbytnicy był tematem populacyjnego badania typu case-control przeprowadzonego w północnej części Izraela (5 145 przypadków zachorowań, 4 097 osób w grupie kontrolnej). W szczegółowej analizie uwzględniono rodzaje kawy, umiejscowienie nowotworu złośliwego oraz ryzyko dla poszczególnych grup etnicznych.
W badanej populacji u osób, które piją regularnie kawę, zaobserwowano 26% redukcję ryzyka zachorowania na nowotwór złośliwy jelita grubego i odbytnicy, OR=0.74 (95%CI=0.68-0.99). Obniżenie ryzyka wykazano dla kawy bezkofeinowej, OR=0.82 (95%CI=0.71-0.94) oraz dla kawy gotowanej, OR=0.82 (95%CI=0.71-0.94). Ryzyko zachorowania na nowotwór złośliwy jelita grubego i odbytnicy spadało proporcjonalnie do liczby dziennie wypitych kaw, uzyskując istotność statystyczną dla zależności dawka-efekt. Obniżenie ryzyka w zależności od liczy wypitych kaw wyniosło (w relacji do „<1 kawy dziennie”): OR=0.78 (95%CI=0.68-0.90) dla „od 1 do <2 kaw dziennie”, OR=0.59 (95%CI=0.51-0.68) dla „od 2 do 2.5 kaw dziennie”, OR=0.46 (95%CI=0.39-0.54) dla „>2.5 kaw dziennie”.
Wyniki przeprowadzonego badania wskazują na możliwy profilaktyczny wpływ picia kawy w nowotworach złośliwych jelita grubego i odbytnicy.