Związek pomiędzy piciem alkoholu a ryzykiem zachorowania na nowotwory złośliwe jelita grubego i odbytnicy został niedawno potwierdzony przez Międzynarodową Organizację do Badań nad Rakiem (IARC – International Agency for Research on Cancer). W artykule opublikowanym w European Journal of Cancer Prevention przedstawiono wyniki przeglądu systematycznego oraz meta-analizy badań, których celem było ilościowe oszacowanie ryzyka zgonu z powodu nowotworów jelita grubego i odbytnicy w zależności od poziomu konsumpcji alkoholu. W analizie uwzględniono badania, których wyniki opublikowano od stycznia 1966 roku do czerwca 2013 roku.
W porównaniu z abstynentami oraz osobami, które piją alkohol jedynie okazjonalnie, poziom ryzyka zgonu z powodu nowotworów jelita grubego i odbytnicy wyniósł: RR=1.03 (95%CI=0.93-1.15) ogólnie dla osób pijących alkohol, RR=0.97 (95%CI=0.86-1.10) dla pijących umiarkowanie (12.6-49.9 grama etanolu dziennie), RR=1.21 (95%CI=1.01-1.46) dla pijących największe ilości alkoholu, „heavy drinkers” (>= 50 grama etanolu dziennie). Standardowa zawartość etanolu (alkohol etylowy) w napojach alkoholowych to: 18 g w 500 ml piwa, 16.8 g w 175 ml wina, 16 g w 50 ml wódki.
Zależność ryzyka zgonu z powodu nowotworów jelita grubego i odbytnicy od ilości wypitego alkoholu charakteryzuje się kształtem litery J (J-shaped). Niskie spożycie alkoholu nie powoduje wzrostu ryzyka (może to ryzyko obniżać), natomiast wzrost zagrożenia zgonem dotyczy wysokiego spożycia alkoholu. W powyższej analizie spożycie w ilości >= 50 grama alkoholu etylowego dziennie wiązało się z ponad 20% wzrostem ryzyka zgonu z powodu nowotworów złośliwych jelita grubego i odbytnicy.