Celem badania, którego wyniki opublikowano w European Journal of Cancer Prevention, była analiza wpływu picia alkoholu (różnego rodzaju) na ryzyko zachorowania na nowotwór złośliwy piersi u kobiet przed i po menopauzie. Badanie przeprowadzono w latach 1993-2008 we francuskiej populacji badania E3N-EPIC w grupie 66 481 kobiet, wśród których rozpoznano 2 812 przypadków nowotworów złośliwych piersi. Dla okresu przed menopauzą nie wykazano związku pomiędzy spożywaniem alkoholu a ryzykiem raka piersi. Natomiast dla okresu po menopauzie obserwuje się linowy związek pomiędzy spożyciem alkoholu a ryzykiem nowotworu piersi, wyższe spożycie wiąże się z wyższym ryzykiem zachorowania. Wzrost ryzyka zachorowania wynika głównie ze spożycia wina i piwa. Przy spożyciu powyżej dwóch szklanek dziennie ryzyko zachorowania na nowotwór złośliwy piersi rośnie o ponad 30% dla wina, HR=1.33 (95%CI=1.11-1.58) oraz o 85% dla piwa, HR=1.85 (95%CI=1.19-2.89). Zaobserwowany wzrost ryzyka zachorowania dotyczył szczególnie nowotworów piersi hormonozależnych (ER+/PR+). U kobiet po menopauzie wyższy wzrost ryzyka przy spożyciu alkoholu wystąpił u kobiet z nadwagą oraz w przypadku niskiej podaży kwasu foliowego.