Nadmierne spożycie soli wiąże się z podwyższeniem ryzyka nadciśnienia tętniczego krwi oraz chorób układu krążenia. Obniżenie spożycia soli może być istotnym elementem polepszającym stan zdrowia populacji. W badaniu przeprowadzonym w populacji holenderskiej analizowano wpływ działań zmierzających do obniżenia zawartości soli w przetwarzanych produktach spożywczych oraz obniżenia spożycia soli na zdrowie populacji.

 

W badaniu wzięto pod uwagę trzy strategie działania:

 

1. zamianę produktów zawierających duże ilości soli na takie z niską jej zawartością,   

2. obniżenie zawartości soli w produktach przetworzonych

3. utrzymywanie spożycia soli zgodnie z zaleceniami (6g/dzień)

 

Generalnie stosując w/w zalecenia możliwe jest uniknięcie 4.8% zawałów mięśnia sercowego, 1.8% przypadków zastoinowej niewydolności serca oraz 5.8% udarów. Obciążanie chorobami mogłoby zostać zredukowane o 56 400 DALYs (lata życia skorygowane niesprawnością – wskaźnik stosowany do określenia stanu zdrowia danego społeczeństwa) a długość życia osoby 40-letniej mogłoby wydłużyć się o 0.15 roku.

Duży zysk zdrowotny na poziomie populacji można osiągnąć poprzez obniżenie poziomu soli w przetwarzanych produktach spożywczych oraz zachęcenie do wyboru produktów o niższej zawartości soli.