Wyniki badań eksperymentalnych wskazują, że długołańcuchowe nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 mogą obniżać ryzyko zgonu z powodu chorób chronicznych. Wyniki badań epidemiologicznych w tym zakresie są niejednoznaczne. W badaniu kohortowym przeprowadzonym w populacji 70 495 osób w wieku 50-76 lat w momencie badania, analizowano wpływ podaży kwasów omega-3 (kwas eikozapentaenowy - EPA, kwas dokozaheksaenowy - DHA) pochodzących ze źródeł pokarmowych oraz suplementacji, na ryzyko zgonu. Głównym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 są oleje roślinne (rzepakowy, lniany, sojowy) oraz ryby i ssaki morskie, a także żółtko jaja, nasiona soi i orzechy włoskie. Kwasy omega-3 obniżają poziom trójglicerydów oraz cholesterolu frakcji LDL w surowicy krwi, jedocześnie wpływając na podwyższenie poziomu frakcji HDL („dobry cholesterol”).
W analizowanej populacji zarejestrowano 3 051 zgonów. Wysoka podaż kwasów omega-3 (eikozapentaenowy, dokozaheksaenowy) ze źródeł pokarmowych oraz suplementacji wiąże się z obniżeniem ogólnego ryzyka zgonu o prawie 20% (HR=0.82, 95%CI=0.73-0.93) oraz ryzyka zgonu z powodu nowotworów złośliwych o 23% (HR=0.77, 95%CI=0.64-0.92). Jedynie niewielki spadek ryzyka zgonu zaobserwowano dla chorób układu krążenia (HR=0.87, 95%CI=0.68-1.10). Wyniki badania sugerują, że długołańcuchowe nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 mogą obniżać ogólne ryzyko zgonu oraz ryzyko zgonu z powodu nowotworów złośliwych.