Z analizy publikacji naukowych wynika, że dieta bogata w warzywa (ale nie w owoce) może obniżać ryzyko wystąpienia nowotworów złośliwych piersi z negatywnymi receptorami hormonalnymi. Celem badania przeprowadzonego w kohorcie EPIC (European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition) była weryfikacja powyższej hipotezy. Do badania włączono 10 197 przypadków nowotworów piersi (w tym 3 479 przypadków podwójnie pozytywnych ER+ PR+ oraz 1021 przypadków podwójnie negatywnych ER- PR-).  Wysokie spożycie warzyw (porównanie najwyższego spożycia z najniższym) wiąże się z 13% obniżeniem ogólnego ryzyka zachorowania na nowotwór złośliwy piersi, HR=0.87 (95%CI=0.80-0.94). Ochronny wpływ konsumpcji warzyw jest nieco bardziej wyraźny (test różnorodności nie wykazał istotności różnicy, p=0.09) w przypadku nowotwór podwójnie negatywnych ER- PR- (HR=0.74, 95%CI=0.57-0.96) niż w przypadku nowotworów podwójnie pozytywnych ER + PR + (HR=0.91, 95%CI=0.79-1.05).  W badanej populacji spożycie owoców nie wpływało na ryzyko zachorowania na nowotwór złośliwy piersi (zarówno ogólne ryzyko, jak i w zależności od receptorów hormonalnych).

Wyniki przeprowadzonego badania potwierdzają hipotezę mówiącą o ochronnym wpływie wysokiego spożycia warzyw w przypadku nowotworów złośliwych piersi (szczególnie nowotworów z negatywnymi receptorami hormonalnymi).