Najnowsze analizy epidemiologiczne wskazują na pozytywny wpływ konsumpcji orzechów na stan zdrowia populacji. Na łamach the American Journal of Clinical Nutrition opublikowano wyniki meta-analizy badań nad wpływem spożywania orzechów na ryzyko zgonu. Do meta-analizy włączono 7 badań dotyczących ogólnego ryzyka zgonu, 6 badań dotyczących chorób serca i układu krążenia oraz 2 badania analizujące wpływ spożycia orzechów na ryzyko zgonu z powodu nowotworów złośliwych. Łączna populacja badania wyniosła 354 933 osoby, wśród których zarejestrowano 44 363 zgony.
Spożywanie jednej porcji orzechów tygodniowo wiąże się z 4% redukcją ogólnego ryzyka zgonu, RR=0.96 (95%CI=0.93-0.98) oraz 7% obniżeniem ryzyka zgonu z powodu chorób układu krążenia, RR=0.93 (95%CI=0.88-0.99). Konsumpcja jednej porcji orzechów dziennie to odpowiednio: 27% redukcja ogólnego ryzyka zgonu, RR=0.73 (95%CI=0.60-0.88) oraz prawie 40% obniżenie ryzyka zgonu z powodu chorób układu krążenia, RR=0.61 (95%CI=0.42-0.91). Spożywanie orzechów wiąże się także z obniżeniem ryzyka zgonu z powodu nowotworów złośliwych. Redukcja ryzyka przy porównaniu najwyższej i najniższej konsumpcji wynosi 14%, RR=0.86 (95%CI=0.75-0.98). W badanej populacji u osób spożywających orzechy zaobserwowano jednocześnie wyższe spożycie owoców, warzyw i alkoholu oraz niższe wartości Indeksu Masy Ciała (BMI) oraz częściej występujący fakt niepalenia papierosów.
Wyniki przedstawionej meta-analizy wskazują, że konsumpcja orzechów obniża ryzyko zgonu z powodu chorób serca i układu krążenia, nowotworów złośliwych oraz ogólne ryzyko zgonu.