Nowotwory złośliwe gruczołu krokowego są istotnym problemem zdrowotnym w skali świata. Badania epidemiologiczne nie dostarczają jednoznacznych wyników odnośnie wpływu diety, w tym spożycia mięsa czerwonego i przetworzonego, na ryzyko zachorowania na ten nowotwór. W artykule opublikowanym na łamach Nutrition Journal przedstawiono wyniki meta-analizy badań prospektywnych analizujących wpływ spożycia mięsa na ryzyko wystąpienia nowotworów prostaty z uwzględnieniem metod przygotowywania potraw oraz wpływu spożycia żelaza oraz amin heterocyklicznych w produktach mięsnych.  Do analizy włączono 26 publikacji obejmujących 19 różnych badań kohortowych. Ryzyko zachorowania przedstawiono dla grup mężczyzn spożywających najwięcej badanych produktów spożywczych w relacji do najniższej konsumpcji (summary relative risk estimates, SRREs). Wartość  SRREs zachorowania na nowotwór gruczołu krokowego przy wysokim spożyciu wyniosła: 1.02 (95%CI=0.92-1.12) dla czerwonego mięsa ogółem, 1.06 (95%CI=0.97-1.16) dla świeżego czerwonego mięsa oraz 1.05 (95%CI=1.01-1.10) dla mięsa przetworzonego. W badanych populacjach spożycie mięsa (czerwonego lub przetworzonego) nie wpływało na ryzyko zachorowania na nowotwór złośliwy gruczołu krokowego. Wzrostu ryzyka zachorowania nie wykazano dla sposobów przygotowania mięsa oraz poziomu spożycia żelaza i amin heterocyklicznych. Szczegółowe analizy przeprowadzono dla różnych rodzajów nowotworów gruczołu krokowego (niezaawansowane, zaawansowane, śmiertelne) jednak nie uzyskano w nich znaczących wyników. 

Podsumowując, wyniki przeprowadzonej analizy nie potwierdzają hipotezy o wzroście ryzyka zachorowania na nowotwór prostaty przy wysokim spożyciu czerwonego lub przetworzonego mięsa, chociaż w badaniu wykazano słaby statystycznie pozytywny związek pomiędzy spożyciem przetworzonego mięsa a ryzykiem nowotworu gruczołu krokowego.