Czynniki dietetyczne odpowiadają za około 30% zachorowań na nowotwory złośliwe w krajach „Zachodu”. Rodzaj diety i sposób odżywiania się mają bardzo duże znaczenie w profilaktyce nowotworowej. W badaniu przeprowadzonym w ramach Adventist Health Study-2 (69 120 osób) analizowano wpływ diety (niewegeteriańska,  laktowegetariańska, pescowegetariańska, wegańska, półwegetariańska)  na ryzyko zachorowania na nowotwór złośliwy.  W populacji zarejestrowano 2939 nowych zachorowań na nowotwory złośliwe. U osób stosujących dietę wegetariańską zaobserwowano istotną statystycznie 8% redukcję ryzyka zachorowania na nowotwór złośliwy, HR=0.92 (95%CI=0.85-0.99). W analizie dotyczącej nowotworów układu pokarmowego redukcja ryzyka była większa i wynosiła 24%, HR=0.76 (95%CI=0.63-0.90).

 

Stosowanie diety wegańskiej wiązało się z 16% ogólną  redukcją ryzyka zachorowania na nowotwór złośliwy, (HR=0.84, 95%CI=0.72-0.99) oraz ponad 30% redukcją ryzyka wystąpienia nowotworów specyficznych dla kobiet, HR=0.66 (95%CI=0.47-0.92). Dieta laktoowowegetariańska  wiązała się z obniżeniem zagrożenia nowotworami złośliwymi układu pokarmowego, HR=0.75 (95%CI=0.60-0.92).

 

Stosowanie diety wegetariańskiej obniża ryzyko zachorowania na nowotwory złośliwe, szczególnie układu pokarmowego.

 

Laktoowowegetarianizm lub owolaktarianizm (laktołac. mleko, owołac. jajko) – odmiana wegetarianizmu przyzwalająca na spożycie zarówno jaj, jak i mleka oraz jego przetworów, a także miodu. Laktoowowegetarianie nie spożywają mięsa (w tym także ryb) oraz produktów pochodzących z rzeźni takich jak: podpuszczka (składnik serów) czy żelatyna (składnik m.in. galaretek i serków).

Laktowegetarianizm (lacto - łac. mleko) - odmiana wegetarianizmu wyłączająca z diety poza mięsem (w tym drobiu i ryb) również jaja - oprócz produktów pochodzenia roślinnego spożywa się mleko i jego przetwory..

Pescowegetarianizm (również zwany ichtiwegetarianizmem) nazwa pochodzi od słowa pesco (z łac. ryba). Jest to dieta będąca odmianą semiwegetarianizmu. Polega na wyłączeniu z diety mięsa czerwonego i drobiu, a pozostawieniu ryb ( Wikipedia).