Nowotwór złośliwy gruczoł krokowego to drugi co do częstości występowania nowotwór u mężczyzn na świecie. Wprawdzie niektóre czynniki żywieniowe mogą wpływać na ryzyko wystąpienia nowotworu, jednak wpływ elementów diety na występowanie zaawansowanej formy nowotworu prostaty był do tej pory niejasny. Autorzy artykułu przeprowadzili systematyczny przegląd literatury pod tym kątem. Do analizy włączono 46 badań, których wyniki opublikowano do września 2012 roku.
Badania epidemiologiczne wykazują, że dieta zawierająca duże ilości tłuszczów nasyconych, dobrze dopieczonego mięsa oraz wapnia zwiększa ryzyko wystąpienia zaawansowanej formy nowotworu złośliwego gruczołu krokowego. Niejednoznaczne są wyniki badań odnośnie wpływu spożycia owoców, warzyw oraz całkowitego spożycia mięsa. Większość badań epidemiologicznych nie wykazuje wpływu spożycia ryb oraz podaży cynku na ryzyko wystąpienia zaawansowanego stadium nowotworu prostaty.
Wyniki analizowanych badań wskazują na możliwy modyfikujący wpływ niektórych składników żywieniowych na występowanie nowotworów złośliwych gruczołu krokowego w wysokim stadium zaawansowania. Jeżeli wyniki badań zostaną potwierdzone w kolejnych badaniach epidemiologicznych (szczególnie prospektywnych), ryzyko wystąpienia zaawansowanej formy nowotworu gruczołu krokowego może być redukowane poprzez modyfikację diety oraz chemoprewencję.