W badaniu przeprowadzonym w ramach National Institutes of Health–American Association of Retired Persons Diet and Health Study dokonano analizy wpływu nawyków żywieniowych na ryzyko zachorowania na nowotwór złośliwy trzustki. Sposób odżywiania się uczestników badania konfrontowano z zaleceniami żywieniowymi znajdującymi się w 2005 Dietary Guidelines for Americans. Wskaźnik Healthy Eating Index 2005 (HEI-2005) został użyty do oszacowania związku pomiędzy zgodnością diety z zaleceniami a ryzykiem wystąpienia nowotworu trzustki. Grupa badana została podzielona w zależności od stopnia zgodności diety z zaleceniami od Q5 (największa zgodność) do Q1 (najmniejsza zgodność).
Wartość wskaźnika HEI-2005 oszacowano dla 537 218 kobiet i mężczyzn, w grupie tej zdiagnozowano 2383 nowotwory złośliwe trzustki (średni czas obserwacji,10.5 roku). Zaobserwowano obniżone ryzyko zachorowania na nowotwór trzustki w grupie Q5, w porównaniu do grupy Q1, HR=0.85 (95%CI=0.74-0.97). W populacji męskiej związek ten wystąpił tylko w grupie osób z BMI (Indeks Masy Ciała) >=25 kg/m 2 (HR=0.72, 95%CI=0.59-0.88). W grupie mężczyzn charakteryzujących się normalną wagą nie zaobserwowano związku pomiędzy stosowaniem się do zaleceń odnośnie żywienia a ryzykiem zachorowania na nowotwór złośliwy trzustki.
Wyniki badania potwierdzają hipotezę, że stosowanie bogatej jakościowo diety (według wskaźnika HEI-2005) może wiązać się z redukcją ryzyka zachorowania na nowotwór złośliwy trzustki.