Wyniki badań epidemiologicznych analizujących związek pomiędzy sposobem odżywiania się a ryzykiem zachorowania na nowotwór złośliwy trzonu macicy (endometrium) nie były do tej pory jednoznaczne. Na łamach European Journal of Cancer Prevention przedstawiono wyniki meta-analizy 27 badań, w których podjęto temat wpływu diety na ryzyko wystąpienia nowotworów endometrium. Obniżone ryzyko zachorowania na nowotwór złośliwy trzonu macicy zaobserwowano u kobiet, których dieta w największym zakresie wypełniała kryteria „zdrowego” sposobu odżywiania się (w relacji do diety najmniej „zdrowej”), OR=0.74 (95%CI=0.62-0.88). Podwyższone ryzyko wystąpienia nowotworów endometrium wykazano natomiast u kobiet, których dieta w największym stopniu charakteryzowała się cechami diety „zachodniej” (western style), OR=1.37 (95%CI=1.15-1.64). Spożywanie alkoholu nie wiązało się ze zmianą ryzyka zachorowania na nowotwór trzonu macicy, OR=0.98 (95%CI=0.73-1.30). Wyniki meta-analizy badań epidemiologicznych wskazują, że sposób odżywiania się może mieć wpływ na ryzyko wystąpienia nowotworów endometrium.