Nadmierna masa ciała (BMI >=25 kg/m2) wiąże się ze wzrostem ryzyka zachorowania na nowotwory złośliwe przełyku, jelita grubego, trzustki, trzonu macicy, nerki oraz pomenopauzalne nowotwory złośliwe piersi u kobiet. Na podstawie badań w populacji brytyjskiej szacuje się, że odsetek zachorowań na nowotwory złośliwe, za które odpowiada nadmierna masa ciała wynosi 5% u mężczyzn oraz 6% u kobiet. Prognozy wskazują na wzrost tych proporcji na świecie ze względu na zwiększającą się liczbę osób z nadwagą i otyłością. Ryzyko zgonu z powodu nowotworów złośliwych rośnie wraz z wartościami BMI i jest u osób najbardziej otyłych (BMI >40 kg/m2) o 70% wyższe niż u osób o normalnej masie ciała. Elementem w dużym stopniu wpływającym na wzrost masy ciała jest konsumpcja napojów bezalkoholowych słodzonych cukrem.
Wysokie spożycie czerwonego mięsa, szczególnie przetworzonego, wiąże się ze wzrostem ryzyka zachorowania na nowotwory złośliwe jelita grubego i odbytnicy. Wyniki badań prospektywnych wskazują na brak związku pomiędzy spożyciem tłuszczu a ryzykiem zachorowania na nowotwory złośliwe. Wysokie spożycie owoców, warzyw i produktów pełnoziarnistych nie wpływa w znaczący sposób na ogólne ryzyko zachorowania na nowotwory złośliwe, obniża natomiast ryzyko zachorowania na choroby układu krążenia i cukrzycę.
Regularna aktywność fizyczna redukuje ryzyko zachorowania na szereg nowotworów złośliwych poprzez kontrolę masy ciała a także ogranicza ryzyko zachorowania na nowotwory złośliwe piersi oraz jelita grubego i odbytnicy poprzez wpływ na przemiany hormonalne. Rodzaj i intensywność wysiłku fizycznego jaki jest niezbędny do zredukowania ryzyka zachorowania na nowotwory nie został do końca oszacowany, ale przyjmuje się, że zalecana aktywność fizyczna to co najmniej jedna godzina dziennie wysiłku o średniej intensywności.