Wzrost relacji podaży w diecie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych (PUFAs) omega-3 w stosunku do kwasów omega-6 (n-3/n-6) może mieć ochronny wpływ w nowotworach złośliwych piersi. Jednak wyniki badań prospektywnych nie są jednoznaczne. W niniejszym artykule przedstawiono wyniki analizy wpływu wartości n-3/n-6 na ryzyko zachorowania na nowotwór piersi. W analizie uwzględniono wyniki 11 badań, w których zdiagnozowano 8 331 przypadków nowotworów złośliwych piersi w populacji 274 135 kobiet z różnych krajów.
U kobiet z wysokimi wartościami n-3/n-6 zaobserwowano istotnie statystycznie niższe o 10% ryzyko zachorowania na nowotwór piersi, RR=0.90 (95%CI=0.82-0.99). Wzrost wartości n-3/n-6 o 1/10 wiąże się z 6% redukcją ryzyka zachorowania (RR=0.94, 95%CI=0.90-0.99). Wysoki stosunek w diecie kwasów tłuszczowych omega-3 w relacji do kwasów omega-6 wiąże się z redukcją ryzyka zachorowania na nowotwór piersi co konsekwencji wpływa na zalecenia dietetyczne w profilaktyce nowotworów piersi. Bogatym źródłem kwasów omega-3 są ryby i owoce morza. Produkty, które charakteryzują się najwyższym stosunkiem n-3 do n-6 to oleje z łososia, wątroby dorsza (tran), śledzia, sardynek, pachnotki oraz olej lniany.